В ерата на мъфините и къпкейк, аз открих малките френски кексчета с прекрасното име "мадлени"!С нежна и фина структура и богат аромат на ванилия и масло,те са едно невероятно френско бижу с форма на раковина!На всички световни езици, за да опишеш най-пълно
удоволствието си от храната, често трябва да се впуснеш в дълги обяснения със
завъртени термини и пак рискуваш да не си точен.Французите нямат тази грижа. За тях е
достатъчно да кажат: „Това са нашите мадленки“, за да изразят
най-върховното си и изискано кулинарно удоволствие. И съвсем не е случайно, че
тези малки, разкошни хапки са се превърнали в един от символите на Франция. Главната хитрост при приготвянето на тези съкровища обаче е преди изпичането да поставите
напълнените формички за половин час в хладилника. След това, когато ги пъхнете
в загрятата до 200 градуса фурна, от разликата в температурите мадленките
умопомрачително ще се издуят. Печете около десет минути – докато краищата на
сладките започнат да изглеждат златисти. Впрочем готовността на мадленките може
да проверите и по познатия от кексовете начин – с клечица, която трябва да
излезе суха. Когато извадите формите от фурната, оставете ги първо да се
поохладят, съветват още френските домакини. И преди да сипете следващата порция
тесто, непременно измийте и подсушете формичките. Аз не спазих тази процедура.След първата доза,която извадих още топла,намазах за втори път формичките с меко масло,посипах с брашно,изтръсках излишното и напълних отново до една трета от обема на формите.С тази доза изпекох три партиди по 12 броя - толкова събира тавичката ми!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 3 яйца
на стайна температура
- 120 г.
пудра захар
- 120 г.
разтопено негорещо масло
- 130 г.
брашно
- 5 г.
бакпулвер /половин пакетче/
- щипка
сол
- 2 пакетчета ванилия
- пудра
захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загрейте маслото докато се разтопи. Оставете на топло, докато подготвите
тестото. Разбийте
яйцата, захарта и ванилията, докато обема се утрои и се получи
лека, въздушна смес.Пресейте брашното, солта и бакпулвера и добавете към яйчената смес постепенно. Внимателно разбърквайте с шпатула, за да запазите въздуха в сместа. Изсипете и охладеното,но все още течно масло в тестото и внимателно, с помощта на шпатула,
разбъркайте до еднородна смес. Покрийте купата с тестото с найлоново фолио и
приберете в хладилника за 1 час. Тестото ще промени структурата си и ще стане
по-гъсто и поресто.Подгответе формите за печене – намажете с фин слой масло и посипете с
брашно. Изтърсете излишното.С помощта на лъжица или пош, разпределете охладеното тесто в центъра на
всяко гнездо, но не разстилайте тестото. Топлината на фурната ще го отпусне и
то ще заеме формата в гнездото.Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-11 минути до
златисто. Не отваряйте вратата на фурната по време на печене. След изпичането мадлените се изваждат върху решетка, като страната с
подутината е нагоре Преди сервиране поръсете с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар