Родът ми е от Родопите!Затова много от спомените ми са
свързани с тази мистична планина!Песните,хората,акордеона на баща ми,печените
агнета,мириса на борова дървесина,бакърените съдове…Спомени от далечното
детство!Даже и храната ни носеше много от духа на Родопа планина!Катмите на
баба и мама,баницата с ориз на вуйна,спаначника,но най-вече качамака!С него са
свързани спомените за топлите вечери около керамичната тавичка,в която майка ми
го поднасяше!Мириса на топли пръжки,царевично брашно,варени картофи!Да,в моето
детство така се правеше качамак – с натурално царевично брашно ,смесено с
намачкани варени картофи,които имаха за цел да направят тестото по-меко и
по-гладко.Докато майка ми го вареше,правеше дупчици с дървената точилка в
тестото.И изобщо технологията беше доста сложна!Сега времената са други и рецептата
е опростена.Ще ви представя два начина за приготвяне на качамак:солен и
сладък.В нашия край сладкия качамак се нарича още „изпотен“ качамак!Защото след
като се изсипе в съда,в който ще се сервира,се поръсва със захар или с мед.И
под влияние на високата температура,подсладителят се превръща в сироп!Затова
казваме,че качамакът се е „изпотил“!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
ЗА СОЛЕНИЯ ВАРИАНТ
- -1 л вода
- -1 ч.ч. царевичен грис
- - 200 г бекон
- - 300 г сирене овче/или друго с добро качество/
- -1 ч.л. сол
- - ½ ч.л. червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Слагаме водата да заври.Посоляваме я. Постепенно
изсипваме в нея гриса,като бъркаме непрекъснато.Когато грисът е сварен,го
изсипваме в плитък съд.Преди това сме нарязали бекона на малки парченца. Изпържваме
го,слагаме червения пипер и поливаме с
мазнината готовата царевична каша.Нареждаме отгоре парченцата бекон.Поръсваме
обилно със сиренце.Поднасяме с чаша студен айран!
ЗА СЛАДКИЯ ВАРИАНТ
- -1л. вода
- - 1 ч.ч. царевичен грис
- -1ч.ч. мед/или захар/
- -60 г масло
- - ситно смлени орехи
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сваряваме водата.Разтваряме в нея маслото.Постепенно
изсипваме царевичния грис,като бъркаме непрекъснато до сгъстяване.Изсипваме в
плитък съд или в купички.Поръсваме със захарта или поливаме с
мед,захлупваме,докато подсладителят се втечни.Към сварения грис може да добавим
ванилия или лимонова кора.Накрая поръсваме с орехи!
Няма коментари:
Публикуване на коментар