Търсене в този блог

понеделник, 12 ноември 2018 г.

СОЛЕН И СЛАДЪК КАЧАМАК


Родът ми е от Родопите!Затова много от спомените ми са свързани с тази мистична планина!Песните,хората,акордеона на баща ми,печените агнета,мириса на борова дървесина,бакърените съдове…Спомени от далечното детство!Даже и храната ни носеше много от духа на Родопа планина!Катмите на баба и мама,баницата с ориз на вуйна,спаначника,но най-вече качамака!С него са свързани спомените за топлите вечери около керамичната тавичка,в която майка ми го поднасяше!Мириса на топли пръжки,царевично брашно,варени картофи!Да,в моето детство така се правеше качамак – с натурално царевично брашно ,смесено с намачкани варени картофи,които имаха за цел да направят тестото по-меко и по-гладко.Докато майка ми го вареше,правеше дупчици с дървената точилка в тестото.И изобщо технологията беше доста сложна!Сега времената са други и рецептата е опростена.Ще ви представя два начина за приготвяне на качамак:солен и сладък.В нашия край сладкия качамак се нарича още „изпотен“ качамак!Защото след като се изсипе в съда,в който ще се сервира,се поръсва със захар или с мед.И под влияние на високата температура,подсладителят се превръща в сироп!Затова казваме,че качамакът се е „изпотил“!



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:






ЗА СОЛЕНИЯ ВАРИАНТ


-          -1 л вода
-        -1 ч.ч. царевичен грис
-         - 200 г бекон
-        -  300 г сирене овче/или друго с добро качество/
-          -1 ч.л. сол
-         - ½ ч.л. червен пипер







НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Слагаме водата да заври.Посоляваме я. Постепенно изсипваме в нея гриса,като бъркаме непрекъснато.Когато грисът е сварен,го изсипваме в плитък съд.Преди това сме нарязали бекона на малки парченца. Изпържваме го,слагаме червения пипер  и поливаме с мазнината готовата царевична каша.Нареждаме отгоре парченцата бекон.Поръсваме обилно със сиренце.Поднасяме с чаша студен айран!









ЗА СЛАДКИЯ ВАРИАНТ


-          -1л. вода
-         - 1 ч.ч. царевичен грис
-        -1ч.ч. мед/или захар/
-          -60 г масло
-         - ситно смлени орехи


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:





Сваряваме водата.Разтваряме в нея маслото.Постепенно изсипваме царевичния грис,като бъркаме непрекъснато до сгъстяване.Изсипваме в плитък съд или в купички.Поръсваме със захарта или поливаме с мед,захлупваме,докато подсладителят се втечни.Към сварения грис може да добавим ванилия или лимонова кора.Накрая поръсваме с орехи!





Няма коментари:

Публикуване на коментар