Историята aquafaba /aqua - вода, faba - бакла, фасул, боб/ започва с френския готвач на име Joël Roessel, който пръв експериментира с течности от консерви в търсене на алтернативи на яйца през 2014г.. В последните години течността aquafaba стана много популярна, създавайки нови възможности за различни веган и постни рецепти, като замяна на яйца и млечни продукти едва ли не във всичко: от меренг до майонеза. Aquafaba - това е водата, която се е получила при варенето на бобови растения (нахут, леща, грах и фасул) или течността от консервираните версии на тези продукти. За най - ценни се смятат бульоните на боба и нахута. Когато се разбиват, с поетия въздух течната консистенция се уплътнява, сгъстява и побелява, напомняща разбит яйчен белтък, разбита сметана или млечна пяна. Aquafaba най-често се използва като заместител на яйца - състои се от въглехидрати, протеини и други разтворими вещества, сухи растения, семена, които проникват във водата по време на готвенето. Уникалната комбинация от компоненти осигурява широка гама емулгираща пяна, свързващи вещества, желиращи и уплътняващи свойства, като общата препоръка за използване aquafaba в рецептите е да се замени яйчен белтък със средно 30 мл (2 супени лъжици) aquafaba. Най-лесният начин да се получи aquafaba е да се излее течността от консервирани бобови растения, като грах, боб или нахут, но може да бъде направена чрез класическо сваряване. Семената на бобовите растения се състоят главно от въглехидрати (нишесте, целулоза и захароза), протеини и вода. Типичен хранителен състав на нахута се състои от 19% протеини, 61% въглехидрати, 6% липид и 14% вода. Поради способността си да имитират функционалните свойства на яйчения белтък aquafaba може да се използва като директен заместител на яйчен протеин в някои кулинарни рецепти – естествено най- провокиращи са решенията за белтъчни десерти и фини сладки, майонези, кремове и глазури , печива, хляб и сладкиши, масла, сладоледи, „сирена’ и много други…Повече инфо - в "Уикипедия"!
Приготвяне на заливката:
Приготвяне на заливката:
Продукти:
½ ч.чаша/250 мл/ концентрирана aquafaba* /течност от консерва нахут от 400г/
¾ ч.чаша пудра захар
¼ ч.л. лимонов сок - прясно изцеден
1 щипка сол
ванилия
Течността от 1 консерва /400 гр./ сварен на нахут, около 1/2 ч.чаша. В чист съд,абсолютно сух и сухи бъркалки на миксера без следи от мазни примеси, се разбива на средно висока степен с миксер течността с лимоновия сок и щипка сол до стабилизиране на пяната и получаване на меки върхове. Към захарта се прибавя и ванилия на прах и постепенно, лъжица по лъжица се добавя към нахутената пяна. Разбиването без прекъсване, продължава до пълното поемане на захарта и получаване на гладка, лъскава и стегната маса – критерий за готовност е изтеглянето на устойчиви върхове и стабилност на сместа при обръщане, като няма опасност от пресичане.С този меренг заливаме напълно изстиналия сладкиш.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА СЛАДКИША:
- 1 бурканче сладко /от детско пюре,около 180 г/
- 3 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.ч. вода/на стайна температура/
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. захар
- ванилия или канела - според предпочитанията
- 1 ч.ч. средно смлени орехи
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбъркваме сладкото,брашното и содата.Отделно разбиваме водата,захарта, ванилията и олиото.На следващия етап смесваме всичко в хомогенна маса.Пече се като обикновен кекс - на 170 градуса без вентилатор,в предварително загрята фурна.Готовността проверявам с дървен шиш,но след двадесетата минута.В противен случай има опасност сладкишът да спадне.Клечката трябва да излезе суха.Тогава изваждаме сладкиша,слагаме го на решетка да изстине,заливаме с меренга и декорираме с цели черешки от сладко или готови от "Лидъл".
Няма коментари:
Публикуване на коментар