За тази торта си мечтая от миналата година.По стечение на обстоятелствата не можах да я направя!Но тази година мечтата ми се сбъдна!Много е лично,няма да обяснявам каква беше причината!Но съм безкрайно щастлива,че има за кого да я направя и с кого да я споделя днес!Нека през новата година всичко,което правим с любов е споделено и оценено!Весела и успешна нова 2020година ,приятели!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За блата:
- 1 и 1/2 ч.ч.захар
- 2 ч.ч. брашно
- 6 яйца
- 6 с.л. олио
- 6 с.л. вода
- 2 п . ванилия
- 1 п. бакпулвер
За крема:
- 1 л. прясно мляко
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 4 яйца
- 8 с.л. брашно
- 200 мл силно кафе еспресо
- 1 п. ванилия
- 2 п. от 10 г желатин
За сиропиране на блатовете:
- 150 мл вода
- 100 г захар
За измазване:
- 400 мл сметана/заквасена/
- 200 г пудра захар /пресята/
- 3 с.л. ликьор Амарето
За декорация:
- клонки розмарин
- канела на пръчици
- звездовиден анасон
- зрънца от нар
- 3 бр. дребни мандарини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Ползвам форма с подвижни стени с диаметър 28 см.Разбиват се яйцата и захарта на пяна.Добавя се ванилията,олиото и водата.Отново се разбива.Накрая се добавя брашното,смесено с бакпулвера.Пече се на 180 градуса до суха клечка.Не се отваря фурната,докато блатът не се зачерви добре.Когато е готов,се оставя да изстине.С дълъг остър нож се разрязва на три части.В същата форма,в която сме пекли блата , поставяме първия пласт.Със силиконова четка леко го сиропираме с горещ сироп,приготвен от водата и захарта.Намазваме с крем,приготвен по следния начин:от млякото предварително сме отделили 200 мл,а в останалата част сме разтворили захарта.В дълбока купа сме разбили яйцата с отделеното мляко до еднородна смес.Сипваме брашното и ванилията и отново разбиваме добре.Кафето,което не бива да е топло,сипваме в останалото мляко и захарта.Сипваме и яйчената смес и варим крема до сгъстяване.Сваляме крема от огъня и веднага добавяме маслото и желатина.Бъркаме,докато се разтворят напълно.Следват блат,сироп,крем.Оставяме тортата за няколко часа в хладилника,за да се стегне.Изваждаме я от формата.Отгоре и отстрани измазваме с крем,приготвен от заквасена сметана,разбита с пудра захар и ликьор Амарето.Преди поднасяне е добре тортата да е в хладилника.Декорираме с клончета пресен розмарин,зрънца нар,които предварително сме измили и подсушили със салфетки.А мандарините ги нарязваме напряко на филийки и ги държим една нощ върху салфетки,за да изпръхнат.Мисля,че се получи една чудесна торта!А в декорацията цветовете се съчетават прекрасно на белия фон на тортата!Не ни остава нищо друго,освен да си пожелаем една весела и плодородна нова година!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За блата:
- 1 и 1/2 ч.ч.захар
- 2 ч.ч. брашно
- 6 яйца
- 6 с.л. олио
- 6 с.л. вода
- 2 п . ванилия
- 1 п. бакпулвер
За крема:
- 1 л. прясно мляко
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 4 яйца
- 8 с.л. брашно
- 200 мл силно кафе еспресо
- 1 п. ванилия
- 2 п. от 10 г желатин
За сиропиране на блатовете:
- 150 мл вода
- 100 г захар
За измазване:
- 400 мл сметана/заквасена/
- 200 г пудра захар /пресята/
- 3 с.л. ликьор Амарето
За декорация:
- клонки розмарин
- канела на пръчици
- звездовиден анасон
- зрънца от нар
- 3 бр. дребни мандарини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Ползвам форма с подвижни стени с диаметър 28 см.Разбиват се яйцата и захарта на пяна.Добавя се ванилията,олиото и водата.Отново се разбива.Накрая се добавя брашното,смесено с бакпулвера.Пече се на 180 градуса до суха клечка.Не се отваря фурната,докато блатът не се зачерви добре.Когато е готов,се оставя да изстине.С дълъг остър нож се разрязва на три части.В същата форма,в която сме пекли блата , поставяме първия пласт.Със силиконова четка леко го сиропираме с горещ сироп,приготвен от водата и захарта.Намазваме с крем,приготвен по следния начин:от млякото предварително сме отделили 200 мл,а в останалата част сме разтворили захарта.В дълбока купа сме разбили яйцата с отделеното мляко до еднородна смес.Сипваме брашното и ванилията и отново разбиваме добре.Кафето,което не бива да е топло,сипваме в останалото мляко и захарта.Сипваме и яйчената смес и варим крема до сгъстяване.Сваляме крема от огъня и веднага добавяме маслото и желатина.Бъркаме,докато се разтворят напълно.Следват блат,сироп,крем.Оставяме тортата за няколко часа в хладилника,за да се стегне.Изваждаме я от формата.Отгоре и отстрани измазваме с крем,приготвен от заквасена сметана,разбита с пудра захар и ликьор Амарето.Преди поднасяне е добре тортата да е в хладилника.Декорираме с клончета пресен розмарин,зрънца нар,които предварително сме измили и подсушили със салфетки.А мандарините ги нарязваме напряко на филийки и ги държим една нощ върху салфетки,за да изпръхнат.Мисля,че се получи една чудесна торта!А в декорацията цветовете се съчетават прекрасно на белия фон на тортата!Не ни остава нищо друго,освен да си пожелаем една весела и плодородна нова година!
Няма коментари:
Публикуване на коментар