Търсене в този блог

петък, 25 февруари 2022 г.

СОЛЕН КЕКС СЪС СПАНАК

 Идеята за този кекс "откраднах" от моя приятелка.Тъй като спанакът е сред любимите ми храни,обичам да експериментирам какво ли не с него!Само торта не съм правила,но някой ден и това ще стане.Подходящ е за закуска,за хапване между храненията,ако ви гони вълчи глад.По-здравословният вариант е да го направите с типово или пълнозърнесто брашно.Но в случая аз използвах бяло брашно.













НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 2 яйца

- 400 грама брашно

- 1п. бакпулвер

- 300грама прясно мляко

- 250 грама сирене

- 3супени лъжици олио

- 300 грама спанак /в суров вид/



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:



Спанакът се задушава и се оставя настрана.Поставям го в цедка,за да се отцеди отделената вода.Разбъркват се яйцата,млякото,сиренето,брашното,бакпулвера и олиото. Добавя се спанакът, изсипва се в намазнена форма и се пече на 160 градуса с вентилатор около  час.Готовността проверявам с дървен шиш,след като кексът вече се е зачервил.Преди това не отваряме фурната,за да не спадне.


четвъртък, 17 февруари 2022 г.

ДОМАШНА ТОРТА

Рецептата за тази торта ми я предостави моя позната преди около тридесет години!От тогава я правя поне по един път в годината.И обикновено това се случва за Нова година.В къщи е любима!През годините съм направила някои промени ,предимно в съставките на крема.И това я направи още по-вкусна и предпочитана в семейството!Знам,че всяка домакиня има свой вариант за тази вкусотия,но аз ви представям моя.Изпитана през годините!И с гаранция за перфектен вкус!☺
























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


ЗА БЛАТА:


- 6 яйца /на стайна температура/
- 6 с.л. олио
- 6 с.л. вода/леко затоплена/
- 2 ч.ч. брашно
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 п. бакпулвер
- 2 п. ванилия
- 3 с.л. какао
- 1 ч.ч. смлени орехи


ЗА КРЕМА:


- 1,500 л прясно мляко
- 1 ч.ч. захар
- 80 г краве масло
- 100 г бял шоколад
- 3 п. пудинг ванилия



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Разбиваме яйцата и захарта на пяна.Добавяме олиото,водата и ванилията.Разбиваме.Следва пресятото брашно,смесено с бакпулвера.Получава се хомогенна маса,която разделяме в три еднакви купи.В едната добавяме какаото и разбъркваме до гладка смес.Печем трите блата последователно в тава с тефлоново покритие или в обикновена тава,покрита с хартия за печене на силна фурна /180 градуса/ до порозовяване.Формата ми за печене е с диаметър 28 см и с подвижно дъно.Ползвам я и при сглобяването на тортата.След като блатовете са готови,пристъпваме към приготвянето на крема.Ползваме указанията на опаковката.След като го отстраним от котлона,добавяме маслото и начупения шоколад,които са на стайна температура.Разбъркваме до пълното им разтопяване.Във формата за печене поставяме първия блат/жълт/.Покриваме с крем.Следва кафявия блат,отново крем ,и накрая завършваме с другия жълт блат и крем.Заглаждаме.Оставяме торта поне една нощ да престои,за да стегне.На следващия ден отстраняваме ринга и поръсваме със смлените орехи.По желание може да се настърже шоколад.Да ви е сладко!


събота, 12 февруари 2022 г.

ТОРТА ВАЛЕНТИНКА

 Тортата е подходяща за подарък на любим човек,защото е във форма на сърце!Или просто ако искате да зарадвате някой,пригответе му я.Прекрасно съчетани вкусове на ягоди и сметана,текстури на желе,крем и блат!Торта-мечта!









НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


-6 яйца

-200 гр. захар

-150 гр. брашно

-1п. бакпулвер

-4-5 капки ванилия

-500 гр. заквасена сметана

-200 гр. пудра захар

-200 мл. сладкарска сметана

-300 гр. замразени ягоди

-3 с.л. захар

-10 гр. желатин

-20 мл. вода

За сиропа:

-500 мл. вода

-300 гр. захар

-1 ванилия


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Първо пригответе сиропа, с който ще се сиропират основите. В малката тенджерка сложете водата, захарта и ванилията. Варете около 5 минути, за да се сгъсти сиропа. Оставете го да се охлади.

Разделяте белтъците от жълтъците.Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг.
Жълтъците, захарта и ванилията се разбиват до получаване на гъст крем.Брашното се пресява добре, трябва да е фино.Към него сложете бакпулвера.Когато разбиете жълтъците, на няколко пъти добавяйте белтъци и брашно. Получилата се смес се изсипва във форма с подвижни стени/сърцевидна/,намазана с олио и покрита с хартия за печене.Стените се намазняват и се поръсват с брашно.Фурната се загрява на 170 градуса, като първите 10 минути от печенето не се отваря.Пече се до суха клечка.Готовия блат се оставя да се охлади и се реже на две с дълъг и остър нож.

Приготвяне на крема:
В подходящ съд се слага заквасената сметана  .
Разбърква се с миксер, до като пудрата захар се стопи. Сладкарската сметана се разбива с миксера, изсипва се при първия крем  и разбъркваме внимателно.За сглобяване на тортата ползвам  измитата и подсушена форма за печене.Слагам  основата от блат, сиропирам с четка. Намазвам равномерно с крем. Поставете втората основа, сиропирайте я и покрийте с крем. Покрийте тортата със стреч фолио и я сложете в хладилника за 6-7 часа.Ягодовото желе се прави като сложите в малка тенджерка ягодите заедно със захарта и ги сложите на слаб котлон. Когато ягодитепуснат сока си и започнат да завират, пригответе желатина. Аз слагам съдържанието на пакета в 20 мл. вода, когато набъбне го пускам в микровълновата за 10 секунди, разтопения желатин се изсипва при ягодите и се разбърква. Прехвърлете желето от тигана в купа, когато се охлади и започне да стяга е време за оформление на тортата.Извадете тортата от хладилника, махнете ринга ,декорирайте с останалия крем, като шприцовате цветчета по борда на тортата,за да не изтече желето. Страните на тортата измазах с крем.Изсипете желето и го разпределете равномерно по повърхността на тортата.Оставете за още час в хладилника.

 

 


сряда, 2 февруари 2022 г.

ТОРТА ОТ ПАНЕТОНЕ

 Едно забравено панетоне ме подканяше от Коледа да го префасонирам.Тъй като никой не искаше да го хапне,реших да проявя креативност и да го превърна в нещо красиво и вкусно.Не,че то не е вкусно!На мен ,специално ми допада,но сама не мога го изконсумирам.И така,след една много натоварена седмица реших да се разтоваря,като върша нещо любимо:да готвя!И тортата беше едно от нещата,които сътворих в този ден.



















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 1 панетоне

- 500 мл прясно мляко за крема

- 150 мл прясно мляко за блатовете

- 2 пакета пудинг ванилия

- 150 мл сладкарска сметана

- 300 г захар 

- 150 г крем сирене

- шоколадови пръчици ,шам фъстък,смлени орехи и малини за декорация


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Започваме с приготвянето на млечния крем според указанията на опаковката.С тази разлика,че в 500 мл мляко слагаме два пакета ванилия.Кремът трябва да е плътен.От него си оставих малко за декорацията с цветчета.Оставяме го напълно да изстине.Разбиваме на плътен сняг сладкарската сметана.Малко преди да се сгъсти,добавяме и крем сиренето.Разбиваме до гладка консистенция.Смесваме сметановия и млечния крем,като бъркаме внимателно с шпатула.Отстраняваме капачето на панетонето и го разрязваме на три еднакви блата.С четка навлажняваме първия блат.Покриваме с крем.И така докато покрием и последния блат с крем.Заглаждаме отгоре и отстрани.Отгоре декорираме с цветчета от млечния крем,малини и шоколадови пръчици.Отстрани облепяме с орехите.Оставяме една нощ в хладилника,за да стегне.Не ползвах никакви аромати,защото панетонето е достатъчно ароматно.При сервирането ползвах лъжица за сладолед,с която оформях топки.Интересно и креативно!Посипах с филирани бадеми и шам фъстък.Добър апетит!

събота, 15 януари 2022 г.

ФРЕНСКА БАКЛАВА /БАКЛАВА С ПЛЪНКА/

 За отминалата Коледа реших този път да пренебрегна обичайната баклава и се върнах към спомените от детството си!Тази баклава я правеше майка ми преди много години!И остана мил спомен и за нея,и за съпруга ми,който я обичаше!Оказа се,че поколението,което идва след нас,сиреч децата ни  също я харесва.Класика,непреходен вкус!Вярно,че е калорична,но веднъж в годината можем да си я позволим.
















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 1 п./400 г/ фини кори/

- 125 г масло


За плънката:

- 6 яйца

- 2 п.ванилия

- 1 п. бакпулвер

- 1 1/2 ч.ч. брашно

- 1 1/2 ч.ч. захар

- 1 1/2 ч.ч. едро смлени орехи

- 1 ч.л. канела

- 1/2 ч.ч. олио


За сиропа:

- 3 1/2 ч.ч. захар

- 4 ч.ч. вода

- щипка лимонена киселина или 1 ч.л. лимонов сок

Сиропът ври 5 мин.,"почива" 5 мин. и с него се залива изстиналата баклава.Лимонената киселина се слага малко,преди да го отстраним от котлона.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БАКЛАВАТА:


Разтопяваме маслото.Нарязваме пакета кори на ленти,без да го развиваме.Половината от лентичките разпръсваме на дъното на тавата,като ги отделяме една от друга.Заливаме ги с половината разтопено масло.С миксер разбиваме яйцата и захарта до пухкавост.Аз ползвам планетарен,с който нещата значително се улесняват.Добавяме ванилията, канелата, олиото и орехите.Отново разбъркваме.Накрая добавяме брашното и бакпулвера.Отново е ред на миксера да си влезе в ролята.Изсипваме кексовата смес върху разпръснатите ленти.Отгоре разпределяме равномерно втората половина от корите,нарязани на ленти.Заливаме с останалото масло.Печем на 170 градуса без вентилатор до зачервяване.Готовността на плънката проверяваме с дървен шиш.Той трябва да излиза сух.Готовата баклава я оставяме да изстине и заливаме със сиропа.Трябва да престои поне 24 часа преди консумация.Аз си поиграх и декорирах с шам фъстък.Да ви е сладко!А в това съм сигурна!☺

събота, 1 януари 2022 г.

НЕМСКИ СЛАДКИШ "БИИНЕНЩИХ"

 Приятелка,която живее в Германия спомена ,че най-вкусният немски сладкиш бил именно БИИНЕНЩИХ!Името ми се стори познато и се сетих,че някъде бях съхранила рецептата на блогъра Драгомир Иванов.Неговият блог "Вкусни моменти" е истинска наслада за сетивата!Като снимки и описание на рецепти!Разгледах много рецепти в интернет,но се доверих именно на неговата.В крайна сметка не се разочаровах.Получи се страхотна вкусотия,при която всеки продукт е точно премерен.Сладостта на глазурата чудесно се съчетава с леко киселия вкус на крема.Аз добавих като декорация малини и боровинки и усещането за небцето е истинска експлозия на вкусове!Та най-напред се постарах да узная какво означава самата дума.Бииненщих буквално преведено означава "ужилване от пчела".Оказа се,че има цяла легенда по повод създаването на този десерт.


Легендата гласи, че град Кобленц бил нападнат от пчели преди повече от 500 години. Две момчета, искайки да откраднат мед от кошерите, ги обърнали по някакъв начин без да искат и спасили града от пчелното нашествие. Пекарят на града им се отблагодарил, като им направил този десерт. И понеже целите били ужилени от пчели, такова останало и името на сладкиша.


И така,да започваме.Предварително казвам,че крема приготвих с 500 мл прясно мляко и едно пакетче пудинг,предназначено за това количество мляко.А в готовия крем разтворих 100 г бял шоколад. Надявам се,че не съм нарушила кой знае колко оригиналността на рецептата!☺А ето и оригиналната рецепта на Драгомир Иванов:http://wkusni-momenti.blogspot.com/2012/09/blog-post.html





















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


За блата:



- 4 яйца
- 200 г захар
- 1 пакетче ванилия
- 100 г брашно
- 1 пакетче ванилов пудинг (за топла обработка и за 1/2 л течност)
- 1 ч.л. бакпулвер



Крем:


- 200 мл сладкарска течна  сметана
- 500 мл прясно мляко
- 50 г захар
- 1 пакетче ванилов пудинг за топла обработка
- 100 г бял шоколад


За глазурата:

- 100 г краве масло
- 2 с.л. сладкарска сметана
- 100 г захар
- екстракт от ванилия
- около 30-40 г бадемови люспи




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Стопяваме продуктите за глазурата, разбъркваме с бадемите и оставяме на топло,за да може да се разнася лесно върху готовия блат.
За блата разбиваме с миксера първо яйцата заедно със захарта и ванилията  до  побеляване. Аз ползвах планетарен миксер и процедурата изобщо не ми дотежа.
Прибавяме постепенно бакпулвера, брашното и пакетчето пудинг, изсипваме в добре омаслена и посипана с брашно форма и печем при 170° около 15 минути. Диаметърът на формата е 26см.Когато сладкишът се навдигне и леко се зачерви,го изваждаме от фурната и го поливаме с глазурата. Допичаме още малко до зачервяване.


Приготвяне на крема:приготвяме пудинга според описанието на опаковката. Разбиваме нишестето в 5-6 с.л. от прясното мляко и го добавяме към останалото, което през това време сме кипнали вече  на котлона/предварително сме добавили захарта/.Докато е още горещ крема,към него добавяме начупения шоколад и бъркаме до разтопяването му. Оставяме да се охлади и разбъркваме внимателно с шпатула с твърдо разбитата сметана.Получава се лек,въздушен крем.


 Разрязваме  блата на две .Изсипваме равномерно върху долния пудинга и го притискаме с втория.Аз декорирах със замразени малини и боровинки,тъй като го приготвих за нова година.И поводът си заслужаваше да наруша още веднъж оригиналната рецепта.Но пък се получи нещо вълшебно,което си заслужава да пробвате!




неделя, 19 декември 2021 г.

ДОМАШНИ БОНБОНИ РАФАЕЛО

 Отдавна се каня да пробвам тази рецепта,защото обичам кокос и всички сладкиши,в които се използва.И докато обмислях какво по-различно да спретна за децата си по празниците,се сетих за тези бързи,лесни и много вкусни бонбони!Още повече,че цветово се вписват в празника!Белият цвят на кокоса навява спомени за пухкав бял снежец!Речено-сторено!И продуктите ги имах,така,че изобщо не се замислих.И в крайна сметка беше удоволствие да видя крайния резултат!Вкусни домашни бонбони Рафаело!















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 1 кутия подсладено кондензирано мляко /но да не е карамелено/

- 300 г кокосови стърготини /от които заделям 100 г за овалване на готовите бонбони/

-100 г масло

-100 г бял шоколад

-4-5 малки вафлички ванилия

- обелени сурови бадеми / преди да ги обеля, ги залях с вряла вода и ги държах в нея,докато изстинат/


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


В купа се изсипва кондензираното мляко и се добавя маслото и  шоколада. Поставяме купата на водна баня и разбъркваме сместа , но без да завира, само да се разтопи маслото и шоколада. Отстраняваме от котлона и бъркаме до получаване на еднородна смес и прибавяме 200 г от кокосовите стърготини. Добавяме и предварително начупените вафлички . Отново разбъркваме сместа и след охлаждане я прибираме в хладилника за 1 – 2 часа /може и за една нощ/. С ръце се оформят малки топчета,като в средата се поставя по една бадемова ядка. Овалват се в останалите 100 г кокосови стърготини .Получават се около 50 бонбона , които отново се прибират в хладилника. По желание се опаковат в хартиени капсули за бонбони и в подходящи кутии.