Търсене в този блог

четвъртък, 17 февруари 2022 г.

ДОМАШНА ТОРТА

Рецептата за тази торта ми я предостави моя позната преди около тридесет години!От тогава я правя поне по един път в годината.И обикновено това се случва за Нова година.В къщи е любима!През годините съм направила някои промени ,предимно в съставките на крема.И това я направи още по-вкусна и предпочитана в семейството!Знам,че всяка домакиня има свой вариант за тази вкусотия,но аз ви представям моя.Изпитана през годините!И с гаранция за перфектен вкус!☺
























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


ЗА БЛАТА:


- 6 яйца /на стайна температура/
- 6 с.л. олио
- 6 с.л. вода/леко затоплена/
- 2 ч.ч. брашно
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 п. бакпулвер
- 2 п. ванилия
- 3 с.л. какао
- 1 ч.ч. смлени орехи


ЗА КРЕМА:


- 1,500 л прясно мляко
- 1 ч.ч. захар
- 80 г краве масло
- 100 г бял шоколад
- 3 п. пудинг ванилия



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Разбиваме яйцата и захарта на пяна.Добавяме олиото,водата и ванилията.Разбиваме.Следва пресятото брашно,смесено с бакпулвера.Получава се хомогенна маса,която разделяме в три еднакви купи.В едната добавяме какаото и разбъркваме до гладка смес.Печем трите блата последователно в тава с тефлоново покритие или в обикновена тава,покрита с хартия за печене на силна фурна /180 градуса/ до порозовяване.Формата ми за печене е с диаметър 28 см и с подвижно дъно.Ползвам я и при сглобяването на тортата.След като блатовете са готови,пристъпваме към приготвянето на крема.Ползваме указанията на опаковката.След като го отстраним от котлона,добавяме маслото и начупения шоколад,които са на стайна температура.Разбъркваме до пълното им разтопяване.Във формата за печене поставяме първия блат/жълт/.Покриваме с крем.Следва кафявия блат,отново крем ,и накрая завършваме с другия жълт блат и крем.Заглаждаме.Оставяме торта поне една нощ да престои,за да стегне.На следващия ден отстраняваме ринга и поръсваме със смлените орехи.По желание може да се настърже шоколад.Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар