За отминалата Коледа реших този път да пренебрегна обичайната баклава и се върнах към спомените от детството си!Тази баклава я правеше майка ми преди много години!И остана мил спомен и за нея,и за съпруга ми,който я обичаше!Оказа се,че поколението,което идва след нас,сиреч децата ни също я харесва.Класика,непреходен вкус!Вярно,че е калорична,но веднъж в годината можем да си я позволим.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 п./400 г/ фини кори/
- 125 г масло
За плънката:
- 6 яйца
- 2 п.ванилия
- 1 п. бакпулвер
- 1 1/2 ч.ч. брашно
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 1/2 ч.ч. едро смлени орехи
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.ч. олио
За сиропа:
- 3 1/2 ч.ч. захар
- 4 ч.ч. вода
- щипка лимонена киселина или 1 ч.л. лимонов сок
Сиропът ври 5 мин.,"почива" 5 мин. и с него се залива изстиналата баклава.Лимонената киселина се слага малко,преди да го отстраним от котлона.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БАКЛАВАТА:
Разтопяваме маслото.Нарязваме пакета кори на ленти,без да го развиваме.Половината от лентичките разпръсваме на дъното на тавата,като ги отделяме една от друга.Заливаме ги с половината разтопено масло.С миксер разбиваме яйцата и захарта до пухкавост.Аз ползвам планетарен,с който нещата значително се улесняват.Добавяме ванилията, канелата, олиото и орехите.Отново разбъркваме.Накрая добавяме брашното и бакпулвера.Отново е ред на миксера да си влезе в ролята.Изсипваме кексовата смес върху разпръснатите ленти.Отгоре разпределяме равномерно втората половина от корите,нарязани на ленти.Заливаме с останалото масло.Печем на 170 градуса без вентилатор до зачервяване.Готовността на плънката проверяваме с дървен шиш.Той трябва да излиза сух.Готовата баклава я оставяме да изстине и заливаме със сиропа.Трябва да престои поне 24 часа преди консумация.Аз си поиграх и декорирах с шам фъстък.Да ви е сладко!А в това съм сигурна!☺
Няма коментари:
Публикуване на коментар