Приятелка,която живее в Германия спомена ,че най-вкусният немски сладкиш бил именно БИИНЕНЩИХ!Името ми се стори познато и се сетих,че някъде бях съхранила рецептата на блогъра Драгомир Иванов.Неговият блог "Вкусни моменти" е истинска наслада за сетивата!Като снимки и описание на рецепти!Разгледах много рецепти в интернет,но се доверих именно на неговата.В крайна сметка не се разочаровах.Получи се страхотна вкусотия,при която всеки продукт е точно премерен.Сладостта на глазурата чудесно се съчетава с леко киселия вкус на крема.Аз добавих като декорация малини и боровинки и усещането за небцето е истинска експлозия на вкусове!Та най-напред се постарах да узная какво означава самата дума.Бииненщих буквално преведено означава "ужилване от пчела".Оказа се,че има цяла легенда по повод създаването на този десерт.
Легендата гласи, че град Кобленц бил нападнат от пчели преди повече от 500 години. Две момчета, искайки да откраднат мед от кошерите, ги обърнали по някакъв начин без да искат и спасили града от пчелното нашествие. Пекарят на града им се отблагодарил, като им направил този десерт. И понеже целите били ужилени от пчели, такова останало и името на сладкиша.
И
така,да започваме.Предварително казвам,че крема приготвих с 500 мл прясно мляко
и едно пакетче пудинг,предназначено за това количество мляко.А в готовия крем
разтворих 100 г бял шоколад. Надявам се,че не съм нарушила кой знае колко
оригиналността на рецептата!☺А ето и оригиналната рецепта на Драгомир
Иванов:http://wkusni-momenti.blogspot.com/2012/09/blog-post.html
За блата:
- 4 яйца
- 200 г захар
- 1 пакетче ванилия
- 100 г брашно
- 1 пакетче ванилов пудинг (за топла обработка и за 1/2 л течност)
- 1 ч.л. бакпулвер
Крем:
- 200 мл сладкарска течна сметана
- 500 мл прясно мляко
- 50 г захар
- 1 пакетче ванилов пудинг за топла обработка
- 100 г бял шоколад
За глазурата:
- 100 г краве масло
- 2 с.л. сладкарска сметана
- 100 г захар
- екстракт от ванилия
- около 30-40 г бадемови люспи
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Стопяваме продуктите за глазурата, разбъркваме с бадемите и
оставяме на топло,за да може да се разнася лесно върху готовия блат.
За блата разбиваме с миксера първо яйцата заедно със захарта и ванилията до побеляване. Аз ползвах планетарен миксер и процедурата изобщо не ми дотежа.
Прибавяме постепенно бакпулвера, брашното и пакетчето пудинг, изсипваме в добре
омаслена и посипана с брашно форма и печем при 170° около 15 минути. Диаметърът на формата е 26см.Когато сладкишът се навдигне и леко се зачерви,го изваждаме от фурната и го поливаме с
глазурата. Допичаме още малко до зачервяване.
Приготвяне на крема:приготвяме пудинга според описанието на опаковката. Разбиваме нишестето в 5-6 с.л. от прясното мляко и го добавяме към останалото, което през това време сме кипнали вече на котлона/предварително сме добавили захарта/.Докато е още горещ крема,към него добавяме начупения шоколад и бъркаме до разтопяването му. Оставяме
да се охлади и разбъркваме внимателно с шпатула с твърдо разбитата сметана.Получава се лек,въздушен крем.
Разрязваме блата на две .Изсипваме равномерно върху
долния пудинга и го притискаме с втория.Аз декорирах със замразени малини и боровинки,тъй като го приготвих за нова година.И поводът си заслужаваше да наруша още веднъж оригиналната рецепта.Но пък се получи нещо вълшебно,което си заслужава да пробвате!
Няма коментари:
Публикуване на коментар