Търсене в този блог

събота, 9 май 2020 г.

СПАНАК С ЯЙЦА

Представям ви една моя любима селска манджичка!Простите неща за мен са най-вкусни.В случая съчетах две мои обикновени,но любими ястия - каша от лапад и поширани яйца.Преди поднасянето я поръсвам с натрошено сирене.И се получава една небивала вкусотия!Или поне аз мисля така!Пробвайте,може пък да ви допадне!





























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 1 кг лапад или спанак /ако е замразен,купувам 500 г/
- 5-6 яйца
- 200 мл доматен сок
- 250 г брашно
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън 
- джоджен - сух
- сол
- 1 ч.л. червен пипер
- 2-3 с.л. олио
- див лук


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измивам , почиствам и накъсвам на едри късове лапада /спанака/.Запържвам нарязания на дребно лук в малко олио до карамелизирането му.Следва чесъна,червения пипер и веднага след него/докато не е потъмнял/ добавям зелениите и доматения сок.Задушавам до пълна готовност на лапада.Ако е замразен,времето за задушаване е няколко минути,колкото да се смесят вкусовете.Доливам 1л гореща вода,добавям джоджена,солта. Оставам да поври около 5 мин. и сгъстявам с размитото в студена вода брашно.Разпределям яйцата върху готовото ястие,намалявам на ниска степен котлона и изчаквам да се втвърдят до желаната степен.Аз ги оставям по-рохки.Отстранявам от котлона .Поръсвам с див лук.Преди поднасяне по желание се поръсва с натрошено сирене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар