В блога си вече имам рецепта за солен кекс.Но водена от идеята за сладкия двуцветен кекс,реших да изпробвам подобен,но без захар. По здравословни причини замених бялото брашно с типово.Оцветих половината смес с червен пипер.Получи се вкусна и здравословна закуска!
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбивам яйцата.Добавям натрошеното сирене,киселото мляко с угасената в него сода,солта,олиото,подправките и леко разбърквам.Накрая е ред на брашното.Отново разбъркваме.Получава се тесто,по-гъсто от сладко кексово.Намазвам силиконовата формата,в която ще пека кекса с олио.Изсипвам половината /неоцветено/тесто,заглаждам.Отгоре изсипвам другата половина,оцветена с три лъжички червен пипер.Пека в предварително загрята на на 170 градуса фурна до зачервяване.Проверявам готовността със суха клечка.Не отварям фурната преди да се зачерви добре.В противен случай соленият кекс ще спадне.Ако отгоре е изпечен,а вътрешността все още не е,покривам с лист алуминиево фолио и продължавам печенето.Когато е готов го изваждам на решетка да изстине.Добре би било да поднесем с чаша айран!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 3 ч.л. червен пипер
- сушена чубрица или мащерка
- сушена чубрица или мащерка
- - 4 яйца
- - 300 г сирене
- - ½ ч.ч. олио
- - 400г брашно – типово /пресято/
- - 1 кофичка /400г/ кисело мляко от 3,6% масленост
- - 1 ч.л. сода бикарбонат
- - 1 ч.л. сол
-
-
Разбивам яйцата.Добавям натрошеното сирене,киселото мляко с угасената в него сода,солта,олиото,подправките и леко разбърквам.Накрая е ред на брашното.Отново разбъркваме.Получава се тесто,по-гъсто от сладко кексово.Намазвам силиконовата формата,в която ще пека кекса с олио.Изсипвам половината /неоцветено/тесто,заглаждам.Отгоре изсипвам другата половина,оцветена с три лъжички червен пипер.Пека в предварително загрята на на 170 градуса фурна до зачервяване.Проверявам готовността със суха клечка.Не отварям фурната преди да се зачерви добре.В противен случай соленият кекс ще спадне.Ако отгоре е изпечен,а вътрешността все още не е,покривам с лист алуминиево фолио и продължавам печенето.Когато е готов го изваждам на решетка да изстине.Добре би било да поднесем с чаша айран!
Няма коментари:
Публикуване на коментар