Търсене в този блог

понеделник, 18 май 2020 г.

"ЖАДНАТА МОНАХИНЯ"

Казват,че който търси,намира!Така е.И този великолепен десерт открих в старите тефтери.Имам го записан на две места с различно наименование.Едното е "Жадната монахиня",а другото е "Калугерка"!Все екзотични имена!Но сладкишът е популярен и много познат.Моят се различава малко от досега познатия по различната си премяна.Малко си поиграх и резултатът си заслужаваше!Приготвих го за почерпка и хората,които го хапнаха бяха очаровани!Опитайте го и вие!













































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата:

- 6 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. брашно
- 1 п. бакпулвер

За ганаша:

- 150 г натурален шоколад
- 200 мл сладкарска сметана

За сиропа:

- 2 ч.ч. вода
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 125 г /1 пакет/ краве масло
- 3 с.л. /с връх/  какао
- 2-3 с.л. ликьор Амарето или ром / става и есенция/

За декорация:

- шоколадови стърготини
- ягоди


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Белтъците се разбиват на пяна и към тях се прибавя захарта.Бие се до побеляване на сместа.Един по един прибавяме и жълтъците,като бъркаме непрекъснато.Накрая добавяме пресятото брашно,смесено с бакпулвера.Печем на 200 градуса около 15-25 минути.За готовността проверяваме с дървен шиш,след като блатът се е надул и зачервил.Клечката трябва да излиза суха.И тогава може да бъдем сигурни,че сладкишът е изпечен.Аз покрих с лист алуминиево фолио към края на печенето,за да не изгори отгоре и същевременно да се изпече добре в средата.
След като изстине,го набождаме с чист молив на места и поливаме с горещия сироп.
Отново изчакваме да изстине и следва моята екстра - ганаша.С него сладкишът си стана една почти шоколадова торта!
В 200 мл кипнала сметана добавяме начупен на дребни късчета шоколада.Шоколадът да е на стайна температура.Бъркаме до получаване на гъст шоколадов сос.Заливаме готовия сладкиш и изчакваме ганашът да стегне.Декорираме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар