Търсене в този блог

неделя, 10 май 2020 г.

ОРАНЖЕВИ ТАРАЛЕЖКИ

Напоследък все по-често се ровя в старите тефтери.Намирам толкова вкусни,но забравени неща!Тези таралежки съм ги записала,но не помня някога да съм ги правила.Е,сега им дойде времето!С малки промени,с някои добавки се получиха вкусни и лесни сладки за кафе.


































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 1 к.ч. олио/вместимостта и е 125 мл течност/
- 1 к.ч. захар
- 1 яйце плюс един жълтък /белтъкът се разбива с малко вода и в него се топят сладките,преди да се овалят в орехите/
- 1  ч.л. /пълна/ амонячна сода
- 2 п. ванилия
- 1 ч.л. оцет
- 200 г смлени орехи
- ситно смлян шам фъстък
- 100 г мармалад от шипки
- 350 г брашно
- оранжева сладкарска боя



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Яйцето,жълтъкът,захарта и олиото се разбиват на висока скорост на миксера до пълното разтваряне на захарта, до побеляване на сместа.Добавя се боята,като се разбърква добре.Не трябва да остават неразтворени гранулки.Амонячната сода я угасяваме в оцета и я добавяме към готовата смес.Накрая добавяме пресятото брашно,като месим с ръце.От готовото тесто късаме топчета,по-малки от орех,потапяме ги в белтък,а след това ги овалваме в орехите.Нареждаме ги в тавата на печката,която предварително сме покрили с хартия за печене.Топчетата трябва да са на разстояние едно от друго.На мен  тази тава ми беше достатъчна.Печем на 200 градуса в предварително загрята фурна.След като ги извадих от фурната,ги поръсих с шам фъстък.Впоследствие реших да ги слепя две по две,като за целта ползвах мармалад от шипки.Така от рецептата в стария тефтер се получи нещо ново и много вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар