Търсене в този блог

четвъртък, 10 октомври 2019 г.

ТАЛИАТЕЛИ С ДОМАТЕН СОС И КЮФТЕНЦА

Обожавам италианската кухня!Пробвала съм какво ли не!Пица,лазаня,тирамису,панакота...Попаднах на талиатели на добра цена и приготвих ястие,което съчетаваше елементи от българската и италианската кухня.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 1 пакет /500 г / талиатели
- 4 л вода
- 1 ч.л. сол

За соса:

- 5 големи домата
- 3-4 с.л. олио
- щипка захар
- сол
- 250 мл  червено вино
- пресен босилек
- 3 скилидки чесън
- 1ч.л. пушен червен пипер
- черен пипер


За кюфтетата:

- 500 г качествена готова кайма
- 1 яйце
- кимион
- сол
- ситно нарязан лук


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:






Започваме с кюфтетата.Омесваме хубаво каймата,като добавяме всички подправки.Оформяме средно големи кюфтенца.Пържим от двете страни до зачервяване.
За соса заливаме доматите с вряла вода,а след това им правим леден душ.Обелваме ципата,нарязваме ги на парчета и ги смиламе в кухненски робот или с пасатор.Загряваме олиото,добавяме скилидките чесън,нарязани на дребно,пушения червен пипер,доматите,червеното вино,солта,черния пипер и захарта.Оставяме сместа да къкри до сгъстяване.Преди да я отстраним от огъня я подправяме с пресен босилек.Докато приготвяме соса,на съседния котлон сме сварили талиателите по указанията на опаковката.Нека да не са разварени,но и да не останат твърди.Изцеждаме ги в гевгир и ги изплакваме със студена вода.Подреждаме ги в подходящ съд,върху талиателите следват кюфтетата ,а накрая заливаме с доматения сос.Декорираме със стръкчета босилек.И ястието е готово!Да живее българо-италианската дружба,както се казва!☺☺☺


Няма коментари:

Публикуване на коментар