Търсене в този блог

събота, 31 август 2019 г.

ТОРТА"ЛЮСИ"


Идеятя и основната рецепта почерпих от страхотната Торта „Киндер Пингуи“ на магьосницата на торти Люси Евтимова!Тя е вдъхновителка за мен и дъщеря ми при приготвянето на нови и вкусни торти!Благодаря ти,Люси!Основната рецепта е запазена,само направих малки промени според вкуса ни и наличните продукти.Захарта в блата намалих наполовина,мед не сложих,защото нямах в момента,а желатинът за разнообразие разтопих в компот.За украсата не ползвах задължителното десертче“Киндер Пингуи“,а каквото имах под ръка!Така ,че моята торта ще се казва торта „Люси“ с респект към прекрасната Люси и нейния талант в кулинарията!Бъди благословена,прекраснице!Оригиналната рецепта я взех от блога на Люси Евтимова!

Необходими продукти:

За блата:
6 бр. яйца
110 г захар
140 г брашно 
45 г нишесте
40 г какао 
1 ч.л бакпулвер
щипка сол 
2 бр ванилия 


Крем:
500 мл сметана
100 г захар
1 с.л ванилия 
1 пак. желатин (10г)
100 мл компот

За шоколада:
140 г масло 
250 г тъмен шоколад
2 с.л олио

За декорация:
150 мл сметана
десертчета „Обери хладилник“


























НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Започваме като приготвяме блата. Той не е никак сложен, приготвя се като за пандишпан. Отделяме жълтъците от белтъците в две напълно сухи купи. Разбиваме белтъците с шипка сол и прибавяйки последователно от захарта, докато станат на сняг. Прибавяме последователно един по един от жълтъците към тази смес, като бием с миксера на средна скорост.
В купа смесваме останалите сухи съставки, така че да получим еднородна смес, която пресяваме постепенно към яйчената смес, обърквайки всичко на ръка, с бавни и въртеливи движения. Важно е да запазим въздушността на сместа. Изсипваме я във форма за торта с размери около 25 см, като сме сложили намаслен кръг хартия за печене на дъното. Изравняваме добре и пъхаме във фурната да се пече на 180 градуса за около 30 минути.
Готовия блат оставяме да се охлади постепенно, за да не спадне.
След като изстине го разрязваме по хоризонтал на две равни половини. Следващата стъпка е да приготвим крема и шоколада. 
Слагаме желатина да набъбне в малко студен компот. Разтопяваме го за секунди в микровълнова фурна или на водна баня - както за вас ще е по-лесно .
Разбиваме сметаната на крем със захарта и ванилията и след това прибавяме желатина.
Разпределяме половината от крема върху единия блат и изравняваме добре.
Правим не много тънък пласт от шоколадова заливка отгоре, който приготвяме след като разтопяваме на водна баня продуктите за него и се получи хомогенна смес. Слагаме олиото накрая за повече блясък. 
Препоръчвам използването на черен шоколад . 
Изравнете добре и този пласт и приберете в хладилника или фризера за да се замрази по-бързичко.
Сложете останалия пласт от крема и завършете с втората част от блата. Приберете в хладилника, за да стегне за около час.

Шоколадът ще стегне през това време, но вие може да го затоплите набързо на котлона и той ще се отпусне отново.
Извадете тортата от формата и измажете добре с шоколада, като когато тя е студена ще замръзва много бързо, което може да ви улесни .Може да стане наистина много гладка, което е много задоволително за гледане. За украсата на тортата разбийте сметаната на сняг и шприцовайте розички. Ако е неподсладена, добавете малко захар в нея, преди разбиването й. 
Дължа да отбележа, че  блата е една идея малко по-сух. Аз бих я сиропирала с течност на вкус или бих направила по-тънък блат следващият път.







Няма коментари:

Публикуване на коментар