Търсене в този блог

събота, 21 март 2020 г.

СОЛЕНКИ С КАШКАВАЛ

За специални гости ми беше необходимо да открия най-сполучливата рецепта за   соленки.  Мислих,
мислих и го измислих!Ама то било толкова просто!Отново се допитах до старите тефтери.Защото знам,че те няма да ме подведат!Всичко,което е съхранено там е изпитано през годините и е доказало страхотния си вкус.













































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 1ч.ч. настърган кашкавал
- 1ч.ч. осолена извара
- 1ч.ч. кисело мляко
- 1ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- 1  пакет краве масло /125 г/
- брашно около 500 г /докато спре да лепне тестото по съда,в който месите и да не е много твърдо тестото/
- 2 жълтъка
- маково семе и сусам


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Смесваме добре кашкавала,изварата,киселото мляко,в което сме разтворили содата и добавяме солта и маслото.Добавяме постепенно брашното и омесваме не много твърдо тесто.Оставяме го за 2 часа в хладилника или за 20 мин. във фризера.Разделяме го на 6 еднакви части.Всяка част разточваме на кръг с диаметър 10-13 см.Разрязваме кръга на осем части.Завиваме от тях осем кифлички.Намазваме ги с жълтък,разбит с малко олио.Посипваме с маково семе и сусам.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна,без вентилатор.Ако тавата не е с незалепващо покритие,аз винаги поставям на дъното хартия за печене.Печем до зачервяване.

вторник, 17 март 2020 г.

СЛАДКА БАНИЦА С ЛОКУМ

Рецептата за тази баница открих в един вестник преди много години.В статията пишеше,че е характерна за Благоевградския регион.В първия момент бях малко скептична,защото съчетание на локум и сироп ми се струваше малко прекалено!Обаче ,когато я направих ефектът беше "УАУ!",както би казала шеф Роу!☺Но предупреждавам:толкова много калории наведнъж аз лично бих си позволила веднъж в годината!И след това една седмица само вода!☺Но е хубаво човек да опита от всичко!































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 500 г кори за баница/аз ползвах Белла,за баклава/
- 2 кутийки локум/най-добре розов,по-ефектен е/
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. краве масло


За сиропа:

- 2 ч.ч. захар
- 3 ч.ч. вода
- 2п. ванилия
- щипка лимонена киселина


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разбийте яйцата със захарта,брашното и разтопеното масло,за да се получи кексово тесто.Вземат се две кори,върху горната се разстила част от тестото/преброявам корите и мислено си разделям тестото на части така,че да стигне за всички кори/.В единия край/при мен е от късата страна,защото така ми пасва на тавата/ се поставя нарязан на ивици локум.Корите се навиват на руло и се поставят в предварително намазана с масло тава.И така докато свършат всички кори.Пече се в умерена фурна,на 170 градуса.При мен се случи така,че отгоре се зачерви,а вътрешността остана бяла.Затова покрих с алуминиево фолио и пекох до зачервяване и на средата.След като се извади от фурната,сладкишът се оставя да изстине напълно и се залива с горещ сироп.Сиропа приготвяме,като оставаме да заври водата и захарта,добавяме ванилията и лимонената киселина и оставаме да ври около 5 мин.Отстраняваме го от котлона и след 5 мин. поливаме баницата.Хубаво е да престои една нощ,за да поеме сиропа напълно.

събота, 14 март 2020 г.

ЯЙЧЕНА РАЗЯДКА С ИЗВАРА

Изварата ми е любим продукт!В един ден с нея приготвих разядка и кифлички.А тя е чудесен продукт и за сладкиши.Но затова друг път ще говорим.

























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 6 варени яйца
- 150 г кашкавал
- 150 г меко сирене
- 150 г извара/безсолна/
- 1 кофичка кисело мляко
- 2 скилидки чесън/може и сух,смлян/
- копър/ако нямате свеж,може и изсушен/
- черен пипер
- 100 мл зехтин/олио/
- сол


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сваряваме яйцата.Отстраняваме черупката.Нарязваме ги на кубчета.Добавяме нарязания на кубчета кашкавал,намачканото сирене,изварата,киселото мляко,подправките и зехтина.Объркваме добре,за да се смесят всички съставки.Сервираме с подходяща декорация.

вторник, 10 март 2020 г.

ТОРТА "СЪРЦЕ"

Когато приготвям торта за собствения си рожден ден,влагам най-добри чувства към всички,които ще я хапнат!И естествено тя ще бъде във формата на сърце!



























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата:

- 5 яйца
- 1 и 1/ ч.ч. захар
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 п. бакпулвер
- 1 п. ванилия


За крема:

- 1 кг крем сирене
- 400 мл течна сладкарска сметана/студена/
- 200 г пудра захар
- 2 п. ванилия
- 3 с.л. ликьор Амарето
- 4 с.л. какао


За сиропа:

- 300 мл вода
- 200 г захар
- щипка лимонена киселина

За декориране:

- ягоди
- шоколадови пръчици
- шоколадови капчици


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За приготвянето на блата разбиваме яйцата и захарта на пяна,докато удвоят обема си.Добавяме ванилията,след нея брашното,смесено с бакпулвера.Разбиваме на ниските обороти на миксера .Изсипваме сместа във форма,намазана с олио и поръсена с брашно.Формата е с подвижно дъно.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.Когато отгоре се зачерви,проверяваме с дървен шиш готовността на блата.Ако клечката излиза суха,покриваме печивото с лист  хартия за печене,за да не изгори на повърхността и в същото време вътрешността да се изпече добре.Когато блатът е готов,го изваждаме от фурната и го оставяме да изстине.Отстраняваме формата и нарязваме блата на пластове по желание.
Пристъпваме към подготовката на крема.Разбиваме крем сиренето с пудрата захар и какаото на гладка маса.Прибавяме ванилията и ликьора.Разбиваме отделно студената сметана на твърд сняг и я добавяме към първия крем,като нежно бъркаме с шпатула.
Приготвяме сиропа,като варим водата и захарта,а в края на варенето добавяме лимонената киселина.Оставяме го да изстине.
Следва сглобяването на тортата.Сиропираме първия блат,намазваме с крем,следва втория и така,докато свършат блатовете и крема.Предварително си отделяме част от крема за измазване на тортата,а от сметаната отделяме за декориране.Отгоре поръсваме с шоколадови пръчици,шприцоваме цветчета и до всяко от тях поставяме разполовени ягоди.Върху цветчетата украсявам с шоколадови капки.Отстрани декорираме с филирани бадеми.

събота, 7 март 2020 г.

ПИЛЕ,ПЪЛНЕНО С ОРИЗ

У дома е традиция,когато има по-специален повод да се приготвя пиле ,пълнено с ориз върху подложка от кисело зеле.А днес определено имаме такъв повод!Преди години го приготвях в дълбока тава под фолио,но от известно време за тази цел ползвам глинен гювеч.Вкусът е неповторим!Купувам охладени пилета,като следя качеството да е най-доброто,което съществува на пазара.И тъй като семейството ни е голямо,винаги приготвям по две пилета.☺Така ще опиша и продуктите,а вие можете да си ги намалите на половина.


























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 2 броя по-едри пилета/охладени/
- 500 г ориз
- 800 г пилешки воденички /почистени и измити/
- 1 голяма кисела зелка,нарязана на дребно
- 4 с.л. червен пипер
- 300 мл олио
- кимион
- черен пипер
- сол



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измивам пилетата,натърквам леко със сол отвън и отвътре.Нарязвам зелето,измивам го,за да не е много кисело,обърквам го с 3 с.л. червен пипер и 150 мл олио.Нареждам го на дъното на гювеча.Върху него поставям двете пилета с гръбчетата надолу, така,че да може да се напълне вътрешността им с ориза.Започвам подготовката на воденичките и ориза.Предварително в тенджера под налягане сварявам почистените воденички.След като са готови,ги нарязвам на дребни късчета с големина на зърно от кафе/дано съм обяснила точно ☺/.В дълбок тиган загрявам останалото олио.Запържвам сварените и нарязани воденички,добавям червения пипер,а след него и ориза.Бъркам,докато оризът стане прозрачен.Добавям кимиона,черния пипер и солта.Доливам с топла вода,която е в съотношение 2:1 спрямо ориза/2 части вода,1 част ориз/.Разбърквам до пълното усвояване на водата .Междувременно опитвам дали е добре количеството сол.Ако е необходимо,добавям.Напълвам двете пилета и зашивам коремчетата им със здрав конец.Ако ми остане ориз,аз го напълвам в плик за печене и го поставям отстрани,до пилетата.Пече се на 150 градуса/с вентилатор/ под капак около 2 часа .Ако фурната ви няма вентилатор,включете на 200 градуса.Междувременно проверяваме готовността на месото.Когато то се отделя лесно от костта,отстраняваме капака,за да получат пилетата приятен златист загар.

вторник, 18 февруари 2020 г.

МАСЛЕНИ СЛАДКИ

Тъй като все още е зима,можем да си позволим едни маслени сладки.Хубавото на това тесто е ,че можем да си позволим разнообразно оформяне.Вървят с кафе,с чай или просто така,когато ни се прииска нещо сладко след вечеря!





































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:



-  250г краве масло /или 250 г мас /
-  1 ч.ч. пудра захар
-  3 яйца
-  1 ванилия
-  1 ч.л сода бикарбонат ,угасена в 1ч.л. оцет
-  1ч.ч. царевично нишесте 
-  3 и1/2 ч.ч. брашно  плюс още малко за омесване до меко тесто




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:



Разбиваме много добре маслото,захарта,яйцата и ванилията.Добавяме брашното,размесено със содата и нишестето.Омесваме меко тесто.Оставяме го за 20 мин. в хладилника.Разточваме на кора с дебелина около 5мм.От нея изрязваме кръгове,които нареждаме един до друг със застъпване.Навиваме и изрязваме на две половини.Печем на загрята на 180 градуса фурна 10-15 мин.Още топли,ги поръсваме с пудра захар.Ако сладките са приготвени с мас,стават по-ронливи.Но с масло пък са по-ароматни.Вариант е също мазнината да е 125 г масло и 125 г мас.



петък, 14 февруари 2020 г.

БАКЛАВА ОТ БУТЕР БИСКВИТИ "СЪЛЗИЦА"

Обичам такива рецепти!Бързи,лесни и вкусни!Тази баклава става за минути,ако имате готови бутер бисквити "Сълзица".Но ако нямате ,можете да си ги приготвите много лесно!

















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 10 бр. бисквити "Сълзица"
- 200 г едро счукани орехови ядки
- 250 мл вода
- 250 г захар
- ванилия
- щипка лимонена киселина


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Приготвяме сиропа,като го оставяме да поври около 5 мин.,преди да го ароматизираме с ванилията и да го сгъстим с лимонената киселина.Оставяме го да изстине напълно.В подходящ съд нареждаме бисквитите по две, като между тях поръсваме орехите.Отгоре също ръсим.Декорирах с шам фъстък.Залях със студения сироп.След около час бутер баклавата е готова.Ако нямате бисквити,а разполагате с бутер тесто,нарязвате го на ленти,завивате в двата края до получаване форма на сърце,намазвате с белтък и поръсвате със захар на кристали.Печем на 180 градуса до зачервяване и карамелизиране на захарта.Най-добре ще бъде тя да е кафява,получава се по-хубав карамел.