Търсене в този блог

събота, 7 март 2020 г.

ПИЛЕ,ПЪЛНЕНО С ОРИЗ

У дома е традиция,когато има по-специален повод да се приготвя пиле ,пълнено с ориз върху подложка от кисело зеле.А днес определено имаме такъв повод!Преди години го приготвях в дълбока тава под фолио,но от известно време за тази цел ползвам глинен гювеч.Вкусът е неповторим!Купувам охладени пилета,като следя качеството да е най-доброто,което съществува на пазара.И тъй като семейството ни е голямо,винаги приготвям по две пилета.☺Така ще опиша и продуктите,а вие можете да си ги намалите на половина.


























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 2 броя по-едри пилета/охладени/
- 500 г ориз
- 800 г пилешки воденички /почистени и измити/
- 1 голяма кисела зелка,нарязана на дребно
- 4 с.л. червен пипер
- 300 мл олио
- кимион
- черен пипер
- сол



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измивам пилетата,натърквам леко със сол отвън и отвътре.Нарязвам зелето,измивам го,за да не е много кисело,обърквам го с 3 с.л. червен пипер и 150 мл олио.Нареждам го на дъното на гювеча.Върху него поставям двете пилета с гръбчетата надолу, така,че да може да се напълне вътрешността им с ориза.Започвам подготовката на воденичките и ориза.Предварително в тенджера под налягане сварявам почистените воденички.След като са готови,ги нарязвам на дребни късчета с големина на зърно от кафе/дано съм обяснила точно ☺/.В дълбок тиган загрявам останалото олио.Запържвам сварените и нарязани воденички,добавям червения пипер,а след него и ориза.Бъркам,докато оризът стане прозрачен.Добавям кимиона,черния пипер и солта.Доливам с топла вода,която е в съотношение 2:1 спрямо ориза/2 части вода,1 част ориз/.Разбърквам до пълното усвояване на водата .Междувременно опитвам дали е добре количеството сол.Ако е необходимо,добавям.Напълвам двете пилета и зашивам коремчетата им със здрав конец.Ако ми остане ориз,аз го напълвам в плик за печене и го поставям отстрани,до пилетата.Пече се на 150 градуса/с вентилатор/ под капак около 2 часа .Ако фурната ви няма вентилатор,включете на 200 градуса.Междувременно проверяваме готовността на месото.Когато то се отделя лесно от костта,отстраняваме капака,за да получат пилетата приятен златист загар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар