Често правя катмите на баба,но до сега не съм се сетила да ги кача в блога!Днес ще поправя този пропуск,за да се запази рецептата,която сигурно е на сто години!Поне аз я помня от 50!Бяхме малки,чакахме около нея гладни и нетърпеливи,а тя,милата сядаше с една кофа от сместа до печката на дърва и търпеливо правеше катма след катма.Ние бяхме девет внучета.Като прибавим и родителите,се получаваха доста гладници!Та затова тя правеше сместа в голяма кофа!Да не се чудите!
Необходими продукти:
- 1
литър прясно мляко
- 2
яйца
- 20
грама прясна мая
- щипка сол
- 400
– 450 грама брашно
Начин на приготвяне:
Най-напред разтворете маята в прясното мляко. То не трябва
да е студено. Затоплете го на котлона, ако прецените, така че да е приятно
топло. Бъркайте маята, докато не се разтвори напълно.След това чукнете яйцата и
отново започнете да бъркате. Добавяйте постепенно брашното и накрая поръсете с
щипката сол.Тази смес трябва да удвои обема си. За предпочитане е да я оставите
на топло място. Нашите баби редовно я покриваха с кърпа и държаха в близост до
горящата печка. Около час приблизително отнема, докато сместа не удвои обема
си. Много е важно катмите да бъдат изпечени на сач, ако целта ви е да съхраните
вкуса, който помните.Повърхността на сача се намазва с малко масълце, така че
катмите да не залепват по него. Приготвят се много бързо, затова ви съветваме
да се заредите с търпение и да не мърдате от котлоните.Може да гарнирате
божествено вкусната закуска с масло, течен шоколад, сирене, кашкавал или
каквото друго предпочитате.
Няма коментари:
Публикуване на коментар