Търсене в този блог

неделя, 6 март 2022 г.

КАТМИ ПО РЕЦЕПТАТА НА БАБА

 Често правя катмите на баба,но до сега не съм се сетила да ги кача в блога!Днес ще поправя този пропуск,за да се запази рецептата,която сигурно е на сто години!Поне аз я помня от 50!Бяхме малки,чакахме около нея гладни и нетърпеливи,а тя,милата сядаше с една кофа от сместа до печката на дърва и търпеливо правеше катма след катма.Ние бяхме девет внучета.Като прибавим и родителите,се получаваха доста гладници!Та затова тя правеше сместа в голяма кофа!Да не се чудите!









Необходими продукти:


- 1 литър прясно мляко

- 2 яйца

- 20 грама прясна мая

- щипка сол

- 400 – 450 грама брашно


Начин на приготвяне:


Най-напред разтворете маята в прясното мляко. То не трябва да е студено. Затоплете го на котлона, ако прецените, така че да е приятно топло. Бъркайте маята, докато не се разтвори напълно.След това чукнете яйцата и отново започнете да бъркате. Добавяйте постепенно брашното и накрая поръсете с щипката сол.Тази смес трябва да удвои обема си. За предпочитане е да я оставите на топло място. Нашите баби редовно я покриваха с кърпа и държаха в близост до горящата печка. Около час приблизително отнема, докато сместа не удвои обема си. Много е важно катмите да бъдат изпечени на сач, ако целта ви е да съхраните вкуса, който помните.Повърхността на сача се намазва с малко масълце, така че катмите да не залепват по него. Приготвят се много бързо, затова ви съветваме да се заредите с търпение и да не мърдате от котлоните.Може да гарнирате божествено вкусната закуска с масло, течен шоколад, сирене, кашкавал или каквото друго предпочитате.



Няма коментари:

Публикуване на коментар