Търсене в този блог

четвъртък, 10 март 2022 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА

 Отдавна си бях харесала тази торта в блога "Вкусни моменти" на невероятния кулинар и мой приятел Драгомир Иванов.Отлежаваше в папка "Предстоящи" до днес!За поредния си рожден ден реших да я направя.Но внесох някои промени поради това,че не всички продукти ги имах в наличност в момента.Но пак стана много,много вкусна!И за пореден път се уверих,че рецептите на Драго са изпипани до съвършенство!Освен,че е удоволствие и да ги четеш!Благодаря ти,Драго!☺Оригиналната рецепта можете да откриете тук.
















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


За блата:

- 5 яйца

- 3 с.л. гореща вода

- 150 г захар

- 3-4 ч.л. екстракт ванилия

- щипка сол

- 100 г брашно

- 50 г нишесте

-1 п. бакпулвер

- 3 с.л. какао


За крема:


- 200 г натурален шоколад

- 500 мл сладкарска сметана

- 200 г крем сирене

- 50 г меко краве масло

- 1 с.л. пудра захар


За декорация:


- 200 г филирани бадеми

- 150 г натурален шоколад

- ягоди


За сиропа:


- 150 мл вода

- 100 г захар


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Разбивам в планетарен миксер яйцата с водата на пяна,като постепенно добавям солта,ванилията и захарта.Следват какаото,нишестето и брашното,предварително смесено с бакпулвера.Печем във форма с диаметър 26 см на 180 градуса около 35 мин.Готовността проверявам с дървено шишче.То трябва да излиза сухо от блата.Ако формата не е тефлонова,на дъното поставяме хартия за печене.След като изпечем блата,го оставяме да изстине върху решетка.

Подготовката на крема започнах от вечерта.Загряваме сметаната на котлона заедно с начупения шоколад.Бъркаме до получаване на гладък ганаш.Отстраняваме от котлона.На следващия ден сосът се е превърнал във вкусен крем.Към него добавяме крем сиренето,пудрата захар и маслото.Разбиваме.

Разделям тортата на два блата с нож.Сиропирам първия блат,нанасям половината крем,следва втори блат,сироп и крем.С крем измазвам цялата торта.

Следва приготвянето на декорацията.Разтопявам на водна баня шоколада.Разстилам го на тънък пласт върху хартия за печене.Когато изстине ,го начупвам на неравни парчета.С тях облицовам тортата отстрани.Отгоре поръсвам с филирани бадеми.Преди да разстеля шоколада,отделям една част за кошничката.Приготвям чашка или купичка с подходяща форма. Върху фолио за свежо съхранение с шприц очертавам нещо като цвете,като вътрешността на цветето запълвам с щоколад.Поставям го върху чашата и след като изстине,отделям фолиото.В кошничката поставям ягоди и тя се превръща в цветния акцент на нашата шоколадова торта!Красиво и вкусно да ви е!



Няма коментари:

Публикуване на коментар