Търсене в този блог

сряда, 16 март 2022 г.

СИРОПИРАНИ ТОПКИ

 Вече няколко пъти съм споменавала,че имам слабост към сиропираните десерти.Но рядко си позволявам да ги приготвям поради голямото количество калории!☺ Сега имах повод и реших да пробвам нова рецепта.Всъщност тя е от старите книги,от времето,когато нямаше интернет.И до сега не бях я изпробвала.Но ето,че дойде и нейният ред!





















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 12 с.л. пшеничен грис /приблизително 220 г/

- 12 с.л. брашно /около 150 г/

- 1 п. бакпулвер /10 г/

- 6 с.л. кисело мляко

- 6 с.л. олио

- орехови ядки

- шам фъстък


За сиропа:


- 2 и 1/2 ч.ч. вода

- 2 и 1/2 ч.ч. захар

- 2 ч.л. екстракт от  ванилия 

- щипка лимонена киселина


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


В планетарен миксер /става и с обикновен/ разбърках сухите съставки.Постепенно добавих течните.Когато се получи гладко тесто,изключих миксера.От тестото направих топчета с големината на по-едър орех.Пекох в тава,предварително покрита с хартия за печене на 180 градуса около 10-15 минути.Сладките добиха златист цвят.След като изстинаха,приготвих сиропа.Оставих го да ври няколко минути.Преди да заври, добавих ванилията и лимонената киселина.Отстраних от котлона и след 5 мин. залях готовите сладки.Оставих на хладно за 12 часа,за да поемат сиропа.Декорирах с орехови ядки и смлян шам фъстък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар