Търсене в този блог

вторник, 9 март 2021 г.

ТОРТА С КАКАОВИ БЛАТОВЕ

 На рожден ден като на рожден ден!Винаги съм предпочитала сама да приготвям тортата за рождения си ден по простата причина,че знам какво искам и знам как да го постигна.Било блат или крем!След дълги размишления сглобявам в ума си онова,което би трябвало да се получи като краен резултат.И обикновено се получава.Както в случая с тази торта.Беше приета с ентусиазъм от приятелките ми и изчезна за отрицателно време.А аз бях безкрайно щастлива!Най-хубавият подарък е да радваш хората.И в случая го постигнах!





































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


ЗА БЛАТА:

- 5 яйца

- 1 ч.ч. захар

- 300 г брашно

- 1 п. бакпулвер

- 10 с.л. хладка вода

- 4 с.л. какао


ЗА КРЕМА:


- 300 мл сладкарска сметана

- 300 г кондензирано мляко

- 1 п. желатин


ЗА СИРОПА:

- 200 мл вода

- 200 г захар


ЗА ДЕКОРАЦИЯ:

- 50 г шоколадови капки

- 50 г натурален шоколад

- плодчета физалис

- 2 банана


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разбиваме яйцата/които са на стайна температура/ със захарта на пухкава смес.Добавяме водата и леко разбиваме.Следват пресятото брашно,смесено с бакпулвера и какаото.Бъркаме внимателно с шпатула до пълното усвояване на брашното и какаото.Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна.Формата е с диаметър 24 см.Предварително я намазах с масло.Печем около 40 мин.Готовността проверявам с дървен шиш,който трябва да излиза сух от блата.Фурната не се отваря в първите 20 мин.,за да не спадне блата.Когато блатът изстине,отстраняваме формата.Разрязваме го внимателно на две части.Приготвяме крема,като разбиваме сметаната до твърди връхчета и към нея прибавяме кондензираното мляко,смесено с разтопения в микровълнова фурна желатин/преди да го поставим във фурната за секунди,желатина го покриваме със студена вода и го оставяме да набъбне/.Разбъркваме добре и оставяме в хладилника да стегне.През това време приготвяме сиропа.Започваме сглобяването на тортата.С четка сиропираме долния блат.Нареждаме кръгчета банан плътно едно до друго.Шприцоваме с пош половината от крема.Поръсваме с половината шоколадови капки.Поставяме втория блат.Отново сиропираме,шприцоваме крем и поръсваме с шоколадови капки.Декорирам с шоколадови фигури,които правя с разтопен шоколад.Върху хартия за печене рисувам фигурки и на обратната страна по контура на фигурата разнасям с пош разтопения шоколад.Оставям да изстине и внимателно с нож отлепям фигурката.





Няма коментари:

Публикуване на коментар