По принцип не обичам сладкиши,но сиропираните десерти винаги успяват да ме изкушат!Не мога да им устоя!За поредния си рожден ден приготвих за почерпка на колегите освен традиционната торта и тези симпатични сиропирани мидички.Бяха оценени по достойнство!Трудоемки са,нужно е време за приготвянето им,но резултатът си заслужава!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За тестото:
-100 мл олио
-100 мл прясно мляко + 50 мл мляко за разтваряне на маята
-1 яйце
-1/3 кубче прясна мая (около 10г) или 1ч.л. суха инстантна мая/ако е суха мая и
тестото се приготвя в хлебопекарна,тя се поставя накрая върху брашното/
-1 с.л. захар
-щипка сол
-500 г брашно за меко тесто
-1 п. натурално нишесте за разточване
-шам фъстък – ситно смлян
За сиропа:
-4 ч.ч. захар
-4 ч.ч. вода
-щипка лимонена киселина
-2 п. ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да си почине за 20 мин.Аз
често го приготвям в хлебопекарна на програма месене и втасване,като продуктите
се поставят в контейнера в последователността,в която са изброени.Отпочиналото
тесто се разделя на 12 топчета. Всяко от тях се разточва до големина на
десертна чинийка, като се поръсва с нишесте.Така разточените кори се поставят
по четири една върху друга, като между тях се поръсва с нишесте.Всяка от трите
купчинки се разточва на тънка кора.Поръсва се пак с нишесте и се навива на
стегнато руло.Рулата се нарязват на шайби от 1см. Всяка от тях се разточва на
кръгче. Кръгчето се сгъва на две.Получава се мидичка.Мидичките се намазват с
разтопено масло или с олио и се пекат в гореща фурна (180° С) до зачервяване.
За сиропа - захарта , водата и ванилията се кипват и сиропа се оставя да поври 5 минути.Накрая се слага лимонената киселина. Изпечените мидички се заливат с горещ сироп.След като престоят известно време,ги обръщаме.Нужно е да престоят поне дванадесет часа.Преди сервиране се поръсват с шам фъстък.
Няма коментари:
Публикуване на коментар