Търсене в този блог

четвъртък, 11 март 2021 г.

СИРОПИРАНИ МИДИЧКИ

 По принцип не обичам сладкиши,но сиропираните десерти винаги успяват да ме изкушат!Не мога да им устоя!За поредния си рожден ден приготвих за почерпка на колегите освен традиционната торта и тези симпатични сиропирани мидички.Бяха оценени по достойнство!Трудоемки са,нужно е време за приготвянето им,но резултатът си заслужава!












































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

 

За тестото:

-100 мл олио
-100 мл прясно мляко + 50 мл мляко за разтваряне на маята
-1 яйце
-1/3 кубче прясна мая (около 10г) или 1ч.л. суха инстантна мая/ако е суха мая и тестото се приготвя в хлебопекарна,тя се поставя накрая върху брашното/
-1 с.л. захар
-щипка сол
-500 г брашно за меко тесто
-1 п. натурално нишесте за разточване
-шам фъстък – ситно смлян

 


За сиропа:

-4 ч.ч. захар
-4 ч.ч. вода
-щипка лимонена киселина

-2 п. ванилия

 

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да си почине за 20 мин.Аз често го приготвям в хлебопекарна на програма месене и втасване,като продуктите се поставят в контейнера в последователността,в която са изброени.Отпочиналото тесто се разделя на 12 топчета. Всяко от тях се разточва до големина на десертна чинийка, като се поръсва с нишесте.Така разточените кори се поставят по четири една върху друга, като между тях се поръсва с нишесте.Всяка от трите купчинки се разточва на тънка кора.Поръсва се пак с нишесте и се навива на стегнато руло.Рулата се нарязват на шайби от 1см. Всяка от тях се разточва на кръгче. Кръгчето се сгъва на две.Получава се мидичка.Мидичките се намазват с разтопено масло или с олио и се пекат в гореща фурна (180° С) до зачервяване.

За сиропа - захарта , водата и ванилията се кипват и сиропа се оставя да поври 5 минути.Накрая се слага лимонената киселина. Изпечените мидички се заливат с горещ сироп.След като престоят известно време,ги обръщаме.Нужно е да престоят поне дванадесет часа.Преди сервиране се поръсват с шам фъстък.





 


Няма коментари:

Публикуване на коментар