Рецептата,която предлагам е наследство от моята майка!Изпитана във времето!Вече почти около шейсет години се използва в нашето семейство.И винаги резултатът е уау!С тази разлика,че мама ги правеше с големината на малка ягодка,а моите са двойно по-големи!Просто НЕАМ НЕРВИ!☺Та затова.Вие пробвайте и двата варианта в зависимост от настроението,в което се намирате!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 2 средно големи глави кисело зеле
- 500 г кайма
- 500 г ориз
- 1 с.л. червен пипер
- 1/2 средно голяма глава праз
- 5 с.л. олио
- подправки - кимион,черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесват се оризът,каймата,ситно нарязания праз,червеният пипер и олиото.Омесва се добре.Нарязваме си предварително зелевите листа с големината,която ни е необходима.Завиват се сармите,нареждат се в тенджера или в глинен гювеч.Дъното на съда,в който ще ги приготвяме покриваме със две-три зелеви листа.Заливат се с гореща вода в съотношение 1:3 с ориза /1 част ориз, 3 части вода/.Водата не се слага наведнъж.Една част се оставя за доливане.Към водата се добавя и зелев сок.Варим на средно силен котлон,ако сармите са в тенджера.Или на 220 градуса във фурна,ако ползваме гювеч.Когато нивото на водата спадне наполовина,проверяваме готовността на ориза.Ако е сварен,изключваме котлона или фурната и оставяме,докато оризът поеме и останалата вода.Правила съм и в двата варианта.Вкусно е!
Няма коментари:
Публикуване на коментар