Търсене в този блог

събота, 23 януари 2021 г.

САРМИ С КАЙМА И ОРИЗ

 Рецептата,която предлагам е наследство от моята майка!Изпитана  във времето!Вече почти около шейсет години се използва в нашето семейство.И винаги резултатът е уау!С тази разлика,че мама ги правеше с големината на малка ягодка,а моите са двойно по-големи!Просто НЕАМ НЕРВИ!☺Та затова.Вие пробвайте и двата варианта в зависимост от настроението,в което се намирате!























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 2 средно големи глави кисело зеле

- 500 г кайма

- 500 г ориз

- 1 с.л. червен пипер

- 1/2 средно голяма глава праз

- 5 с.л. олио

- подправки - кимион,черен пипер



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Смесват се оризът,каймата,ситно нарязания праз,червеният пипер и олиото.Омесва се добре.Нарязваме си предварително зелевите листа с големината,която ни е необходима.Завиват се сармите,нареждат се в тенджера или в глинен гювеч.Дъното на съда,в който ще ги приготвяме  покриваме със две-три зелеви листа.Заливат се с гореща вода в съотношение 1:3 с ориза /1 част ориз, 3 части вода/.Водата не се слага наведнъж.Една част се оставя за доливане.Към водата се добавя и зелев сок.Варим на средно силен котлон,ако сармите са в тенджера.Или на 220 градуса във фурна,ако ползваме гювеч.Когато нивото на водата спадне наполовина,проверяваме готовността на ориза.Ако е сварен,изключваме котлона или фурната и оставяме,докато оризът поеме и останалата вода.Правила съм и в двата варианта.Вкусно е!




Няма коментари:

Публикуване на коментар