Кюнефе е сиропиран турски десерт.Аз ще ви представя моя прочит за тази вкусотия.Попадне ли ми суров кадаиф,изпробвам всяка идея,която съм открила през годините.Защото този продукт у нас се открива много рядко.Направо си е чист късмет!И така: от суровия кадаиф приготвих кошнички,които напълних с крем сирене.След това ги сиропирах и поръсих с шам фъстък.Идеята я запазих,но начинът на осъществяването ѝ беше малко по-различен от традиционната рецепта!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За пълнежа:
- 250 г крем сирене
За декорация:
- шам фъстък
За сиропа:
- 250 г захар
- 300 мл вода
- щипка лимонена киселина
- 1 п. ванилия
За кошничките:
- 250 г суров кадаиф
- 125 г разтопено масло
- 1/2 ч.ч. пудра захар
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За пълнежа:
- 250 г крем сирене
За декорация:
- шам фъстък
За сиропа:
- 250 г захар
- 300 мл вода
- щипка лимонена киселина
- 1 п. ванилия
За кошничките:
- 250 г суров кадаиф
- 125 г разтопено масло
- 1/2 ч.ч. пудра захар
НАЧИНА ПРИГОТВЯНЕ НА КОШНИЧКИТЕ:
Разстилам кадаифа и го поливам с разтопеното масло.Поръсвам с пудра захар.Обърквам добре.За кошничките ползвам форма за мъфини с 12 гнезда.Вземам от кадаифа, с ръце оформям кръг и го поставям в гнездото.Печем около 5 мин. на 180 градуса.Изваждам кошничките от формите,когато изстинат.Разбърквам добре крем сиренето и пълня шест кошнички.Покривам ги с останалите шест.Сиропа приготвям,като оставям водата,ванилията и захарта да се варят 10 мин.Добавям щипка лимонена киселина.Отстранявам от котлона.След като почине около 10 мин. ,заливам с него шесте кюнефета.Поръсвам със ситно смлян шам фъстък.Сервирам в купички.
Няма коментари:
Публикуване на коментар