Търсене в този блог

четвъртък, 11 юни 2020 г.

КЮНЕФЕ

Кюнефе е сиропиран турски десерт.Аз ще ви представя моя прочит за тази вкусотия.Попадне ли ми суров кадаиф,изпробвам всяка идея,която съм открила през годините.Защото този продукт у нас се открива много рядко.Направо си е чист късмет!И така: от суровия кадаиф приготвих кошнички,които напълних с крем сирене.След това ги сиропирах и поръсих с шам фъстък.Идеята я запазих,но начинът на осъществяването ѝ беше малко по-различен от традиционната рецепта!





















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За пълнежа:

- 250 г крем сирене

За декорация:

- шам фъстък

За сиропа:

- 250 г захар
- 300 мл вода
- щипка лимонена киселина
- 1 п. ванилия


За кошничките:

- 250 г суров кадаиф

- 125 г разтопено масло
- 1/2 ч.ч. пудра захар



НАЧИНА ПРИГОТВЯНЕ НА КОШНИЧКИТЕ:


Разстилам кадаифа и го поливам с разтопеното масло.Поръсвам с пудра захар.Обърквам добре.За кошничките ползвам  форма за мъфини  с 12 гнезда.Вземам от кадаифа, с ръце оформям кръг и го поставям в гнездото.Печем около 5 мин. на 180 градуса.Изваждам кошничките от формите,когато изстинат.Разбърквам добре крем сиренето и пълня шест кошнички.Покривам  ги  с останалите шест.Сиропа приготвям,като оставям водата,ванилията  и захарта да се варят 10 мин.Добавям щипка лимонена киселина.Отстранявам от котлона.След като почине около 10 мин. ,заливам с него шесте кюнефета.Поръсвам със ситно смлян шам фъстък.Сервирам в купички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар