Търсене в този блог

неделя, 22 март 2020 г.

ПОСТНИ САРМИ С ЛАПАД И ОРИЗ

До сега бях правила сарми само от кисело зеле.Тези с лапад бяха специалитет на свекърва ми.Но днес реших да се пробвам и по възможност да станат вкусни поне колкото нейните!Е,станаха!Даже по-вкусни,смея да кажа.☺Щом и съпругът ми го призна.Защото по принцип за мъжете на мама манджите са най-вкусни!Не е ли така?☺Само,че нещата се случваха под нейния надзор.Помагаше със съвети и препоръки!☺












































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- около 1 кг листа от лапад,по възможност по-едри
- 500 г ориз
- 200 мл доматен сок
- 1 средно голяма глава праз лук
- червен пипер
- джоджен
-  1 равна ч.л. сол
- 1,5 л гореща вода
- 150 мл олио


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Запържваме в 3-4 с.л. олио ситно нарязания праз.Добавяме червения пипер и ориза.Запържваме ориза,докато стане прозрачен.Прибавяме  доматения сок и солта.Задушаваме ориза в доматения сок около 2-3 минути.Доливаме с горещата вода.Оризът ври до пълното усвояване на водата.Тогава той вече е омекнал.Оставяме го леко да изстине.През това време попарваме в тенджера с вряща вода измития лапад.Отцеждаме го в цедка.В тава,покрита с хартия за печене нареждаме завитите сарми.С четка ги намазваме с олио и ги поръсваме леко със сол,за да се овкуси лапада.Печем в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.Поднасяме с кисело мляко или кетчуп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар