Търсене в този блог

четвъртък, 21 ноември 2019 г.

ПИТКА ОТ ТИПОВО БРАШНО,ЗАМЕСЕНА В ХЛЕБОПЕКАРНА

Питката,направена от типово брашно по нищо не отстъпва на тази от бяло брашно!Принудена бях да я направя по здравословни причини в семейството,но бях учудена как хубаво втаса и какви прекрасни конци се получиха след изпичането и!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Поставят се в тази последователност в контейнера на хлебопекарната.

- 300 мл прясно мляко
- 3 с.л. олио
- 2 яйца плюс един белтък
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 700 г типово брашно
- 1 ч.л. суха инстантна мая

За намазване:

- 5 с.л. мека свинска мас
- 1 жълтък за намазване
- семена за поръсване - сусам и маково семе









НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


След като сме поставили всички продукти,включваме хлебопекарната на програма втасване.След като тестото е готово,го изваждаме върху набрашнена повърхност.Разделяме го на две равни части.Разточваме два правоъгълника с приблизителни размери 40 см/ 30 см,намазваме ги с тънък слой мека мас и навиваме на стегнато руло от късата част.Нарязваме и двете рула по на осем парчета.Първите осем нареждаме легнали в кръг в тефлонова тава с размери 26 см в диаметър,която предварително сме намазали с мас.Ако тавата е обикновена,я покриваме с хартия за печене.Другите осем парчета нареждаме в средата изправени.В центъра подреждаме крайчетата на двете рула,оформени като цвете.Оставяме в топла стая да втаса до удвояване на обема.Намазваме с жълтък,разбит с малко олио или прясно мляко,но да не е много рядка сместа.Печем в предварително загрята на 200 градуса, фурна.Когато се зачерви,намаляваме градусите на 180.Може да покрием с къс хартия за печене,за не изгори отгоре,докато се изпече вътрешността.Проверяваме готовността с дървено шишче.Ако излиза сухо,значи питката е готова.Оставяме я да изстине леко и я изваждаме в подходяща чиния.






Няма коментари:

Публикуване на коментар