Често правя хляб от типово брашно,защото в къщи го предпочитаме пред белия.Но не бях пробвала от същото тесто да направя и питки!Е,получи се!Експериментът беше успешен!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 2-3 с.л олио
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 300 мл вода/хладка/
- 500 г типово брашно на София Мел
- 1 непълна чаена лъжица суха мая или 9 г жива мая
- 1 жълтък
- маково семе
- 50 г масло на стайна температура
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Продуктите се слагат в контейнера на машината за хляб в реда,в който са изброени.Само ако ползвате жива мая,тя се размива във водата и тогава се добавят брашното и маята.Пускаме на програма за замесване и втасване.След 1ч. 30 мин. нашето тесто е готово.Разделяме го на 6 еднакви по големина топчета.Всяко топче разточваме на кръг с диаметър около 15 см. Намазваме с масло,поръсваме със сирене и затваряме ,като правим ръбче с пръстите.Овалваме,притискаме до получаване на малка питка.С нож за рязане на пица правим нарези,като не стигаме до центъра.Обръщаме всяка нарязана част от питката с вътрешността нагоре.Оставяме да втасат на стайна температура или на 40 градуса във фурна.Намазваме с яйце,смесено с олио или прясно мляко,поръсваме в центъра с маково семе и печем на 180 градуса в тава с незалепващо покритие до зачервяване.Нашите питки-цветя са готови!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 2-3 с.л олио
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 300 мл вода/хладка/
- 500 г типово брашно на София Мел
- 1 непълна чаена лъжица суха мая или 9 г жива мая
- 1 жълтък
- маково семе
- 50 г масло на стайна температура
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Продуктите се слагат в контейнера на машината за хляб в реда,в който са изброени.Само ако ползвате жива мая,тя се размива във водата и тогава се добавят брашното и маята.Пускаме на програма за замесване и втасване.След 1ч. 30 мин. нашето тесто е готово.Разделяме го на 6 еднакви по големина топчета.Всяко топче разточваме на кръг с диаметър около 15 см. Намазваме с масло,поръсваме със сирене и затваряме ,като правим ръбче с пръстите.Овалваме,притискаме до получаване на малка питка.С нож за рязане на пица правим нарези,като не стигаме до центъра.Обръщаме всяка нарязана част от питката с вътрешността нагоре.Оставяме да втасат на стайна температура или на 40 градуса във фурна.Намазваме с яйце,смесено с олио или прясно мляко,поръсваме в центъра с маково семе и печем на 180 градуса в тава с незалепващо покритие до зачервяване.Нашите питки-цветя са готови!
Няма коментари:
Публикуване на коментар