Търсене в този блог

събота, 15 януари 2022 г.

ФРЕНСКА БАКЛАВА /БАКЛАВА С ПЛЪНКА/

 За отминалата Коледа реших този път да пренебрегна обичайната баклава и се върнах към спомените от детството си!Тази баклава я правеше майка ми преди много години!И остана мил спомен и за нея,и за съпруга ми,който я обичаше!Оказа се,че поколението,което идва след нас,сиреч децата ни  също я харесва.Класика,непреходен вкус!Вярно,че е калорична,но веднъж в годината можем да си я позволим.
















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- 1 п./400 г/ фини кори/

- 125 г масло


За плънката:

- 6 яйца

- 2 п.ванилия

- 1 п. бакпулвер

- 1 1/2 ч.ч. брашно

- 1 1/2 ч.ч. захар

- 1 1/2 ч.ч. едро смлени орехи

- 1 ч.л. канела

- 1/2 ч.ч. олио


За сиропа:

- 3 1/2 ч.ч. захар

- 4 ч.ч. вода

- щипка лимонена киселина или 1 ч.л. лимонов сок

Сиропът ври 5 мин.,"почива" 5 мин. и с него се залива изстиналата баклава.Лимонената киселина се слага малко,преди да го отстраним от котлона.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БАКЛАВАТА:


Разтопяваме маслото.Нарязваме пакета кори на ленти,без да го развиваме.Половината от лентичките разпръсваме на дъното на тавата,като ги отделяме една от друга.Заливаме ги с половината разтопено масло.С миксер разбиваме яйцата и захарта до пухкавост.Аз ползвам планетарен,с който нещата значително се улесняват.Добавяме ванилията, канелата, олиото и орехите.Отново разбъркваме.Накрая добавяме брашното и бакпулвера.Отново е ред на миксера да си влезе в ролята.Изсипваме кексовата смес върху разпръснатите ленти.Отгоре разпределяме равномерно втората половина от корите,нарязани на ленти.Заливаме с останалото масло.Печем на 170 градуса без вентилатор до зачервяване.Готовността на плънката проверяваме с дървен шиш.Той трябва да излиза сух.Готовата баклава я оставяме да изстине и заливаме със сиропа.Трябва да престои поне 24 часа преди консумация.Аз си поиграх и декорирах с шам фъстък.Да ви е сладко!А в това съм сигурна!☺

събота, 1 януари 2022 г.

НЕМСКИ СЛАДКИШ "БИИНЕНЩИХ"

 Приятелка,която живее в Германия спомена ,че най-вкусният немски сладкиш бил именно БИИНЕНЩИХ!Името ми се стори познато и се сетих,че някъде бях съхранила рецептата на блогъра Драгомир Иванов.Неговият блог "Вкусни моменти" е истинска наслада за сетивата!Като снимки и описание на рецепти!Разгледах много рецепти в интернет,но се доверих именно на неговата.В крайна сметка не се разочаровах.Получи се страхотна вкусотия,при която всеки продукт е точно премерен.Сладостта на глазурата чудесно се съчетава с леко киселия вкус на крема.Аз добавих като декорация малини и боровинки и усещането за небцето е истинска експлозия на вкусове!Та най-напред се постарах да узная какво означава самата дума.Бииненщих буквално преведено означава "ужилване от пчела".Оказа се,че има цяла легенда по повод създаването на този десерт.


Легендата гласи, че град Кобленц бил нападнат от пчели преди повече от 500 години. Две момчета, искайки да откраднат мед от кошерите, ги обърнали по някакъв начин без да искат и спасили града от пчелното нашествие. Пекарят на града им се отблагодарил, като им направил този десерт. И понеже целите били ужилени от пчели, такова останало и името на сладкиша.


И така,да започваме.Предварително казвам,че крема приготвих с 500 мл прясно мляко и едно пакетче пудинг,предназначено за това количество мляко.А в готовия крем разтворих 100 г бял шоколад. Надявам се,че не съм нарушила кой знае колко оригиналността на рецептата!☺А ето и оригиналната рецепта на Драгомир Иванов:http://wkusni-momenti.blogspot.com/2012/09/blog-post.html





















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


За блата:



- 4 яйца
- 200 г захар
- 1 пакетче ванилия
- 100 г брашно
- 1 пакетче ванилов пудинг (за топла обработка и за 1/2 л течност)
- 1 ч.л. бакпулвер



Крем:


- 200 мл сладкарска течна  сметана
- 500 мл прясно мляко
- 50 г захар
- 1 пакетче ванилов пудинг за топла обработка
- 100 г бял шоколад


За глазурата:

- 100 г краве масло
- 2 с.л. сладкарска сметана
- 100 г захар
- екстракт от ванилия
- около 30-40 г бадемови люспи




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Стопяваме продуктите за глазурата, разбъркваме с бадемите и оставяме на топло,за да може да се разнася лесно върху готовия блат.
За блата разбиваме с миксера първо яйцата заедно със захарта и ванилията  до  побеляване. Аз ползвах планетарен миксер и процедурата изобщо не ми дотежа.
Прибавяме постепенно бакпулвера, брашното и пакетчето пудинг, изсипваме в добре омаслена и посипана с брашно форма и печем при 170° около 15 минути. Диаметърът на формата е 26см.Когато сладкишът се навдигне и леко се зачерви,го изваждаме от фурната и го поливаме с глазурата. Допичаме още малко до зачервяване.


Приготвяне на крема:приготвяме пудинга според описанието на опаковката. Разбиваме нишестето в 5-6 с.л. от прясното мляко и го добавяме към останалото, което през това време сме кипнали вече  на котлона/предварително сме добавили захарта/.Докато е още горещ крема,към него добавяме начупения шоколад и бъркаме до разтопяването му. Оставяме да се охлади и разбъркваме внимателно с шпатула с твърдо разбитата сметана.Получава се лек,въздушен крем.


 Разрязваме  блата на две .Изсипваме равномерно върху долния пудинга и го притискаме с втория.Аз декорирах със замразени малини и боровинки,тъй като го приготвих за нова година.И поводът си заслужаваше да наруша още веднъж оригиналната рецепта.Но пък се получи нещо вълшебно,което си заслужава да пробвате!




неделя, 19 декември 2021 г.

ДОМАШНИ БОНБОНИ РАФАЕЛО

 Отдавна се каня да пробвам тази рецепта,защото обичам кокос и всички сладкиши,в които се използва.И докато обмислях какво по-различно да спретна за децата си по празниците,се сетих за тези бързи,лесни и много вкусни бонбони!Още повече,че цветово се вписват в празника!Белият цвят на кокоса навява спомени за пухкав бял снежец!Речено-сторено!И продуктите ги имах,така,че изобщо не се замислих.И в крайна сметка беше удоволствие да видя крайния резултат!Вкусни домашни бонбони Рафаело!















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 1 кутия подсладено кондензирано мляко /но да не е карамелено/

- 300 г кокосови стърготини /от които заделям 100 г за овалване на готовите бонбони/

-100 г масло

-100 г бял шоколад

-4-5 малки вафлички ванилия

- обелени сурови бадеми / преди да ги обеля, ги залях с вряла вода и ги държах в нея,докато изстинат/


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


В купа се изсипва кондензираното мляко и се добавя маслото и  шоколада. Поставяме купата на водна баня и разбъркваме сместа , но без да завира, само да се разтопи маслото и шоколада. Отстраняваме от котлона и бъркаме до получаване на еднородна смес и прибавяме 200 г от кокосовите стърготини. Добавяме и предварително начупените вафлички . Отново разбъркваме сместа и след охлаждане я прибираме в хладилника за 1 – 2 часа /може и за една нощ/. С ръце се оформят малки топчета,като в средата се поставя по една бадемова ядка. Овалват се в останалите 100 г кокосови стърготини .Получават се около 50 бонбона , които отново се прибират в хладилника. По желание се опаковат в хартиени капсули за бонбони и в подходящи кутии.

 






събота, 18 декември 2021 г.

МЕДЕНИ ТАРАЛЕЖКИ

 Преди години,когато меденките с айсинг ни бяха все още непознати,любими ни бяха именно медените таралежки.Съчетание на мед,канела,орехи създаваше усещане за настроение и уют по време на зимните празници!В къщи често ги правехме,защото и ние децата се включвахме в приготвянето им и нещата се случваха бързо и експедетивно.Е, в края липсваха няколко бройки,но това си беше в реда на нещата.Та така:отново поглед в старите тефтери.Там винаги намираме нещо,което е забравено,а не би трябвало да е така.Както и тези любими медени таралежки!




















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


-600г брашно/пресято/
- 1 к.ч. мед
-1ч.ч. /200г/ пудра захар/пресята/
-2бр. яйца
-1ч.ч. олио
-1ч.л. сода бикарбонат
-1ч.л. канела
-1ч.л. джинджифил на прах
-1с.л. оцет
-смлени орехи

-2 белтъка




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:




Разбиват се яйцата и олиото.Добавят се захарта,меда,канелата,джинджифила,содата,угасена в оцета.Всичко се разбърква добре.Малко по малко прибавяме брашното.Месим, докато тестото спре да лепне по ръцете.Оформяме топчета с големината на малък орех.Топваме ги в разбития белтък,а след това овалваме в едро смлени орехи.Нареждаме в тава,покрита с хартия за печене.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна десетина минути.В случая аз намалих пудрата захар за тестото на ½ ч.ч. ,а увеличих количеството мед на 2 к.ч.След като ги изпечем,по желание можем да поръсим с пудра захар.

 

 

 


 





петък, 26 ноември 2021 г.

НАПУКАНИ СЛАДКИ С КАКАО

 Наближава Коледа и сега ще започне масовото показване на тези вкусни сладки с какао!От няколко години е традиция да ги приготвяме точно за коледните празници.Ефектни са,вкусни и примамливи с шоколадовия си вкус.Приготвянето изглежда трудно,но всъщност си е истинско удоволствие!Особено като видим крайния резултат.Правете ги и се забавлявайте!

























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 2 яйца

 - 1/2 ч.ч. захар

- 1/2 ч.ч. олио

- ванилия

- 2 с.л. какао (с връх)

- 2 ч.ч. брашно

- 1 пакет бакпулвер (10 грама)

- пудра захар



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Най-напред разбиваме яйцата . След това към тях прибавяме и захарта. Разбъркваме, така че двата продукта да се смесят идеално. След това прибавяме ванилията и олиото и разбъркваме повторно. Добавяме брашното с бакпулвера и двете лъжици какао. Тук е моментът да споменем, че ако използвате натурално какао, то вкусът на сладките ще е много по-наситен. Имайте предвид, че след като разбърквате минута – две, се получава гъсто тесто, наподобяващо шоколадова смес. Покрийте тестото с фолио и оставете в хладилник за няколко часа, за да стегне много добре. През това време може да си приготвите тавичка за печене, предварително покрита с хартия, както и чиния, в която сте изсипали пудра захар на око. Ако тавата е с тефлоново покритие,не е необходимо да я покриваме с хартия за печене.Започнете да откъсвате парчета от тестото, големи колкото орех. Оваляйте в пудрата захар и подреждайте върху листа хартия за печене. Изпичането на сладките отнема около 8-10 минути. Добре е предварително да сте си загрели фурната на 180 градуса. Оставете сладките добре да се охладят, преди да ги похапнете. Имайте предвид, че веднага след изпичане те са много меки. Колкото по-дълго време ги оставите, толкова по – пръхкави и вкусни ще бъдат те! Да ви е сладко!

 







събота, 20 ноември 2021 г.

КОШНИЧКИ ОТ БУТЕР ТЕСТО

Знаем,че най-вкусни изделия от бутер тесто се получават,когато си го приготвим в къщи.Но технологията не е много проста,отнема време и много по-лесно е да си го купим от магазина.В този случай имаме повече време да развихрим въобръжението си и да направим нещо различно и интересно!В случая се сетих за кошничките от старите тефтери!Но не разполагам с формичките от онова време и реших да бъда креативна!И така:кошнички от бутер тесто!




























НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 500 г бутер тесто,което размразяваме и съхраняваме в хладилник
- 200 г крем сирене
- 200 г кондензирано мляко/подсладено/
- 200 мл сладкарска сметана/студена/
- декорация по желание
-ликьор Амарето
- ванилия




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Разстиламе студеното тесто.Леко го разточваме .С формичка изрязваме цветя.Големината им трябва да е такава,че да се поберат във форми за мъфини.Намазваме формите леко с масло,преди да поставим в тях изрязаните цветчета.Печем на силно загрята фурна до зачервяване.Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат.През това време приготвяме крема.Разбиваме сметаната и кондензираното мляко до гъста пяна.Добавяме крем сиренето,ликьора и ванилията и отново леко разбъркваме.С малка лъжичка издълбаваме кошничките и шприцоваме във всяка от тях от крема.От тази доза ми се получиха около дванадесет кошнички.Поръсих с цветни кръгчета.

събота, 16 октомври 2021 г.

МЕКИЦИ С МАЯ


Определено мога да кажа,че тези мекици са най-вкусните,които съм пробвала!Нарекох си ги "Мекиците на леля Доби",защото рецептата ми я сподели готвачката в детската градина,в която работя.Опитвали сме ги многократно и са ни фаворит ,ако има повод за почерпка!А при нас такива поводи има много!Ако няма,сами си ги създаваме!☺
















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 1,500 кг брашно

- 1 яйце

- 700 мл вода

- 3 с.л. олио

- 1 с.л. оцет

- 1 кубче мая

- 120 мл кисело мляко

- 1 с.л. сол

- 3 с.л. захар 


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Разтваряме маята в част от водата,която е леко затоплена.Брашното оформяме като кладенче.В средата изсипваме разтворената мая,яйцето,солта,захарта,млякото,оцета,олиото и останалата вода.Омесваме гладко тесто.Може да се пържи веднага или да се остави да втаса,докато удвои обема си.Но най-добър е резултатът,ако тестото престои ден-два в хладилника!Добър апетит!☺