Търсене в този блог

четвъртък, 1 декември 2022 г.

КРЕМ БРЮЛЕ

 Подариха ми сладкарска горелка.И първото предизвикателство,което си бях набелязала е точно крем брюле!Защото си го обичам,няма да крия...Може би подейства правилото за късмета на начинаещия и кремът се получи добре - вкус,текстура,карамелената коричка...Всичко си беше наред!Търся следващия десерт,който ще бъде обгорен!Забавно е...☺
























Необходими продукти:


 500 мл сметана

1 и 1/2 ч.л. ванилия /аз ползвам на д-р Йоткер/

-   4 големи жълтъка

- 100 г ситна захар плюс 6 с.л. допълнително за поръсване


Начин на приготвяне:


Загрейте фурната на 110°C. Подредете индивидуални купички за печене в тавичка, постлана с кухненска кърпа.Сложете сметаната в тенджера с дебели стени, заедно с ванилията и затоплете до степен малко преди да заври. Свалете от огъня и заделете за 10 мин., за да поеме аромата на ванилията. В голяма купа разбийте жълтъците със захарта до побеляване.Прецедете около 1/2 ч.ч. от горещата сметана при жълтъците и разбийте много добре. Прецедете останалата сметана на три пъти, като разбивате енергично по време на добавянията, за да не се сготви яйцето и да станат бучки.Разпределете крема по купичките, така че всяка да е пълна до ръба (кремът ще спадне малко по време на печене). Налейте кипяща вода в тавичката, в която сте сложили купичките, така че да стигне до средата им, но внимавайте да не плисне върху крема. Печете 1 ч. и 10 мин. или докато кремът се стегне. Извадете от фурната, охладете купичките върху решетка, след това в хладилника за поне 2 ч. (Можете да ги приготвите до 24 ч. предварително.)При поднасяне, поръсете 1 мм захар върху всеки крем и с помощта на сладкарска горелка карамелизирайте захарта. Ако нямате горелка, сложете купичките под грила на фурната, силно сгорещен преди това, но внимавайте да не изгори захарта, а само да се карамелизира.

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар