Подариха ми сладкарска горелка.И първото предизвикателство,което си бях набелязала е точно крем брюле!Защото си го обичам,няма да крия...Може би подейства правилото за късмета на начинаещия и кремът се получи добре - вкус,текстура,карамелената коричка...Всичко си беше наред!Търся следващия десерт,който ще бъде обгорен!Забавно е...☺
Необходими продукти:
- 500 мл сметана
- 1 и 1/2 ч.л. ванилия /аз ползвам на д-р Йоткер/
- 4 големи жълтъка
- 100 г ситна захар плюс 6 с.л. допълнително за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 110°C. Подредете индивидуални купички
за печене в тавичка, постлана с кухненска кърпа.Сложете сметаната в тенджера с
дебели стени, заедно с ванилията и затоплете до степен малко преди да заври.
Свалете от огъня и заделете за 10 мин., за да поеме аромата на ванилията. В
голяма купа разбийте жълтъците със захарта до побеляване.Прецедете около 1/2
ч.ч. от горещата сметана при жълтъците и разбийте много добре. Прецедете
останалата сметана на три пъти, като разбивате енергично по време на
добавянията, за да не се сготви яйцето и да станат бучки.Разпределете крема по
купичките, така че всяка да е пълна до ръба (кремът ще спадне малко по време на
печене). Налейте кипяща вода в тавичката, в която сте сложили купичките, така
че да стигне до средата им, но внимавайте да не плисне върху крема. Печете 1 ч.
и 10 мин. или докато кремът се стегне. Извадете от фурната, охладете купичките
върху решетка, след това в хладилника за поне 2 ч. (Можете да ги приготвите до
24 ч. предварително.)При поднасяне, поръсете 1 мм захар върху всеки крем и с
помощта на сладкарска горелка карамелизирайте захарта. Ако нямате горелка,
сложете купичките под грила на фурната, силно сгорещен преди това, но
внимавайте да не изгори захарта, а само да се карамелизира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар