Търсене в този блог

неделя, 18 септември 2022 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С БИСКВИТИ

 Тъй като през лятото се консумират предимно плодове,отдавна не бях приготвяла нещо сладичко!Освен сладолед,той имаше постоянно присъствие в къщи през летния сезон.За имения ден на внучката ми реших да пробвам нещо много сладко и много шоколадово!Като компенсация за ненаправените сладкиши през изминалите месеци...☺Получи се страхотна вкусотия!Но предупреждавам:консумира се на малки порции,защото е много калорична и засищаща!☺





















НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 300 г чаени бисквити или обикновени Пти Бьор

- 100 г краве масло

- 500 мл сладкарска сметана

- 200 г натурален шоколад


За ганаша /заливката/:

- 150 мл сладкарска сметана

- 100 г натурален шоколад


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Сипете сметаната в тенджера и добавете начупения шоколад и маслото.Сложете ги на котлона и бъркайте непрекъснато,докато се разтопят.Начупете бисквитите на дребни парченца и сипете към тях топлата смес.Разбъркайте ги добре и ги сипете във форма за торта с подвижни стени с диаметър 24см.Загладете сместа хубаво и я поставете в хладилника за 30 мин. Ганаша приготвяме,като сложим сметаната и начупения шоколад на загрят котлон и бъркаме постоянно до получаване на гладка смес.Изваждаме тортата от хладилника и я заливаме,като заглаждаме отгоре и отстрани.Декорираме по желание.Аз пробвах два начина:първоначално само с шоколадови пръчици,а впоследствие добавих и смлян шам фъстък.отново връщаме в хладилника за няколко часа.





Няма коментари:

Публикуване на коментар