Търсене в този блог

събота, 27 февруари 2021 г.

ПЛЕТЕНА ПИТКА

 

Когато се почувствам тъжна или нещастна,терапията ми е да меся!Досегът с тестото ми дава сила и положителни емоции!И когато има с кого да споделиш вкусната питка,удоволствието е пълно.Приятели ,а най-вече децата ми са моите дегустатори.И съм доволна,когато виждам доволните им физиономии!А усмивката ми се връща!☺






















































НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


- 20 гр.прясна мая

- 2 чаени лъжички захар

- 3 яйца

- 2 жълтъка,разбити с малко прясно мляко /за намазване на питката преди печене/

- 700 гр.брашно

- 250 гр.масло или маргарин/за намазване на корите/

- сол на вкус

- 250 мл прясно мляко

- 100 мл вода

- 5 с.л. олио за тестото


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 Замесете тесто от горните съставки /без маргарина и жълтъците/: първо захванете маята със захарта в топлото мляко, след това добавете закваската, заедно с останалите продукти, към предварително пресятото брашно. Оставете тестото на допло да втасва, докато се удвои на обем.Разделяме на три части.Разточваме три правоъгълни кори с еднакви размери.Между тях мажем с масло.Сплитаме плитка,завиваме на охлюв и поставяме в тефлонова форма,намазана с масло.Или в обикновена форма,покрита с хартия за печене.Оставяме на топло да удвои обема си.Намазваме с жълтъците,поръсваме с маково семе и сусам.Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.След като се зачерви отгоре,покриваме с алуминиево фолио,докато се изпече и отдолу.Готовността проверяваме с дървен шиш.Той трябва да излиза сух.Тогава питката е готова.



Няма коментари:

Публикуване на коментар