И за тази Коледа се доверих на рецептите от маминия тефтер!Повод да си спомним за хората,които вече ги няма и повод да си спомним отдавна забравени вкусове!Когато храната бе истинска ,когато отношенията между хората бяха лишени от фалш...Отплеснах се в спомени,което е характерно за моята възраст,май☺ !Време е за рецептата.Нека пазим старите рецепти за нашите деца...Може пък да са ни благодарни☺
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 1 чаена чаша мас
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 1 супена лъжица сода бикарбонат
- 2 кутии локум
- пудра захар за овалване
- около 1 кг брашно
- шам фъстък за декорация
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтопяваме маста на котлон или в микровълнова фурна до течно състояние.Но да не е много гореща.Смесваме с кисело мляко,което е на стайна температура.Преди да добавим млякото ,към него прибавяме содата,за да кипне.Размесваме добре.Аз го правя в планетарен миксер.Добавям постепенно брашното,като преди това сменям бъркалките и поставям тези,които са за месене на тесто.Меся,докато тестото добие форма на нелепнеща топка.От нея късам топчета с големината на орех.В средата на топчето поставям парче локум /локумът предварително нарязвам на кубчета/.Нареждам в суха тава.Не е необходимо да я подмазваме,защото в тестото има достатъчно мазнина.Печем на загрята фурна на 180 градуса до добиване на лек розов цвят.Всяко топче овалваме в пудра захар,докато са още топли.Нареждаме в подходящ съд и декорираме.
Няма коментари:
Публикуване на коментар